grooze Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 (edytowane) Mam dysk maxtor 120Gb pod ide i przeprowadziłem test w hdtach, a tu płaska linia na poziomie 15mb/s. Na drugim maxtorze mam normalnie opadającą od ponad 50mb/s. Dysk wydaje się być sztucznie spowolniony ale nie wiem gdzie szukać rozwiązania. Ściągnąłem kilka programów od maxtora ale nie znalazłem rozwiązania. Nie jestem pewien czy dysk jednak nie pada. W smarcie jest kilka niepokojących wielkości: ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan 03 Spin Up Time 63 204 204 19811 OK: wartość w normie - ponad dwa razy tyle co na drugim dysku 05 Reallocated Sector Count 63 253 253 2 OK: wartość w normie 09 Power-On Time Count 0 241 241 60063 OK: zawsze pozytywnie - dysk mam od roku a to niby liczba godzin pracy ma być C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 192 146 52 OK: zawsze pozytywnie Edytowane 2 Lutego 2006 przez grooze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 2 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2006 Hmmm... 2 realokowane sektory - niedobrze. Mimo wszystko to dziwny objaw jak na tego typu uszkodzenie. Przy tak niskiej liczbie badsectorow dyski zwykle "przycinaja", stale obnizenie szybkosci pojawia sie zwykle przy duzo powazniejszych uszkodzeniach. Moze przez te bady system przelaczyl go w tryb PIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 sprawdz czy chodzi na udma ja miałem tak samo z caviarem system go pszestawiał w pio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...