Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pamiętacie mnie jeszcze? :D A więc mam kolejny problem. Poprzedni problem z tego topicu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=180787 Wymieniłem RAM i błędy znikły ale...

Kupiłem 2 kości po 512 MB, no i z jedną kością działa, ale jak wsadze obie to nie moge nawet wejść do windowsa. Kiedy pojawia sie ekran ze uruchamia sie windows następuje restart komputera. Nie wiem czy to moze byc spowodowane, przy liczeniu pamięci przy odpalaniu kompa liczy poprawnie. Moj sprzet to:

Proceor: AMD Athlon XP 2200+

Karta graf: NVidia GeForce 4 MX 440

Płyta główna: Matsonic MS8137C

System: Windows XP PRO + SP1

Moze mi ktoś jakoś pomóc ? Proooooooooooooosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Obstawiam że on nie wyrabia, a co dopiero te 400W. Kości sprawdź memtestem albo goldmemory na wszelki wypadek, a jak nie ma błędów to zmień zasilacz na coś markowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie byłoby tak że by sie wcale nie odpalił? Bo on mi sie resetuje dopiero przy wchodzeniu do windowsa, czasem jeszcze zdazy sie pojawić myszka która sugeruje ze rozdzielczosc jest cos w granicach 640/480. A na jaki zasilacz polecałbyś zmienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne... "Z jedna koscia startuje, ale z dwoma zasilacz juz nie wyrabia" - nie sluchaj tych glupot. Moze faktycznie Twoja zasilka nie jest pierwszej klasy, ale moim zdaniem nie to jest problemem. Najlepiej, jakbys mogl u jakiegos znajomego sprawdzic, czy na jego kompie te kosci dzialaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mnie zaczyna powoli wkurzać to całe pieprzenie o zasilaczach, rozumiem jeszcze jak ktoś ma zwiechy w 3D na jakiejś porządnej karcie graficznej z Codegenem 300W, to można wtedy domniemywać, że niskiej klasy zasilacz może mieć z tym coś współnego, ale to, że nie działają dwie kości ramu razem to na 99.99999% nie jest winą zasilacza :mur: ! Przecież to oczywiste, że albo pamięci gryzą się ze sobą, albo z płytą główną, albo w ogóle są walnięte... Sprawdź je memtestem i goldmemory, czy wysypują się błędy gdy jest włożona jedna i czy są błędy jak są włożone dwie. Zobacz też w instrukcji do płyyty głównej, do których slotów najlepiej włożyć ram w różnych przypadkach (oczywiście jeśli masz conajmniej 3 sloty), jak nie ma tego w instrukcji to sam popróbuj różnych ustawień.

Pozdro

Edytowane przez _q_b_a_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi