Maciejo Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 Witam! Mam problem, jak do tej pory tylko z Windowsami (przy knoppixie nic sie nie dzialo). Mianowicie Windy padają na moim sprzecie jak muchy :mad: . Może opisze cala sytuacje: Przy instalacji Windy xp pro i 2003 pod sam koniec (2 minuty do konca) instalator staje w miejscu. Ale nie zawsze, po paru probach udaje sie zakonczyc instalacje, czasem nawet "przechodzi" za pierwszym razem. Często (ale nie zawsze) przy uruchamianiu Windy Xp pro sp2 i 2003 server wyswietla mi sie taki komunikat jak w załączniku. (przy 2003 podobny, tez o rejestrze, ale podane sa jeszcze jakies cyferki :wink: ). Na pewno problem lezy po stronie sprzetu, bo komunikat pojawia sie nawet przy pierwszym uruchomieniu systemu. Win Xp po jakims czasie (raz zdarzylo sie dzien po instalacji, raz miesiac po, innym razem jeszcze inaczej...) dostaje takiego swira, ze chociaz mam jeden profil uzytkownika, to przy starcie wyswietla mi ekran logowania (ten taki kolorowy na pelny ekran z XP z ikonkami). Problem w tym, ze nie ma tam zadnej ikonki uzytkownika i nie da sie nic zrobic. W takiej sytuacji naciskam dwukrotnie ctrl+alt+delete i wyskakuje mi okienko logowania takie jak w windowsie 2000. Klikam na ok i system sie uruchamia. Po kilku zalogowaniach w taki sposób Winda dostaje jeszcze wiekszego świra i wyswietla komuniakat, cytuje fragment, "katastrofalny błąd..." i nie pamiętam co dalej, "nośnika", "dysku", czy cos takiego. Wtedy juz nie da sie go uruchomic :(. (ten akapit dotyczy tylko xp) Sprawdzalem dysk komendą chkdsk przed instalacja systemu (w konsoli odzyskiwania), programem partition manager, scandiskiem... wg. tych programow jest sprawny, nie ma na nim zadnych bledow. Ram testowalem tylko programem dolaczonym do Knoppixa 4.0, robił mi błędy przy teście "moving blocks". Przy innych testach błędy nie występowały. Co moze powodowac te zachowania systemu? Który podzespol mojego kompa mam wymienic... Wszystko jest jeszcze na gwarancji, wiec nie bedzie z tym raczej problemu, ale chce wiedziec jakie mam podstawy do wymiany ktorego podzespolu? PS gry i programy dzialaja sprawnie, tylko w Age Of Mythology jakies dziwne rzeczy dzialy sie z teksturami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emre Opublikowano 3 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2006 (edytowane) Przetestuj RAM goldmemory albo memtestem i wtedy napisz jakie były wyniki. Wg mnie coś z RAMem, ale równie dobrze to może być coś z np. taśmą od hdd - sprawdź! Edytowane 3 Lutego 2006 przez mrjeremiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) Tasma na hdd wyglada ok... Podlaczona jest jak trzeba. Spróbuje ja wymienic na inna. Słyszałem, ze memtesta najlepiej puscic na nocke, wiec pewnie tak zrobie. Ten moj sprzet sie drze jak odrzutowiec, ciezko bedzie. :D Rano bede sie czul jak na kacu. EDIT: Tak jak myślałem, noc nie przespana, łeb boli... Ale wyniki są. :D (załączniki) Testu dokonałem programem MemTest-86 v3.2. To wyświetlało się w głównym(!?) ekranie programu (ominąłem większość zapisów, bo było ich ponad 2 tyś.). A to jest sumaryczny zapis błędów, czy jakoś tak... Wszystkie robiły się w tescie 5, nazywał się "Move block" czy coś takiego. Edytowane 4 Lutego 2006 przez Maciejo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejo Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Widze, ze nikt mnie nie wesprze w mojej decyzji, ale zwracam to to na gwarancji. :D Co sie bede... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...