hardwin Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 zakupilem monitor na allegro, nie spelnia moich wymagan to malo powiedziane wyglada jakby przez lata ktos go myl, a raczej szorowal szmata powierzchnie ekraniu. ma jakies takie przebarwienia, ehhh trudo to nawet nazwac! w kazdym badz razie, widze ze to jest na powierzchni szkla oddzielajacego srodowisko zew. z kineskopem w srodku [jakby kilka milimetrow bylo przestrzeni] teraz pytanie...czy da sie tą "szybke" zastapic? nigdy nie rozbieralem monitora nie znam jego budowy wew. monitor FLAT IBM G78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0o Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 siema, tego monitora akurat nie znam, ale wiem że w przypadku LG którego kiedyś rozbierałem, ta pokrywa (czyli warstwa chroniąca nasze oczy - zapewne o to chodzi) jest na stałe zintegrowana z kineskopem.... ale moze być inaczej, najlepiej jak byś rozłożył ten mnitor, jak nie ma jakiś plomb, i zobaczył jak to w twoim przypadku wygląda, jeżeli jest zintegrowana, to może polerowanie... pozdro, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Witam. Może jest to porysowana powłoka antyrefleksyjna, można próbować to odkleić z kineskopu ale wtedy będzie "lusterko" (odbija się wszystko w ekranie) lub też wypalony od użytkowania (długiego) luminofor wtedy nic nie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 1. masz uszkodzona warstwe antystatyczna, antyodblaskowa, czy jak ja tam jeszcze zwa - po prostu ktos uzywal detergentow zamiast wody do czyszczenia kineskopu 2. to ze wyglada na szybke to tylko zludzenie to po prostu grube, odlewane szklo kineskopu - jezeli ten monitor ma kineskop z maska perforowana (a chyba takie sa w IBM z litera G) a udaje "flat'a" to w rogach bardziej widoczne to zjawisko - jak w samsungach (za wyjatkiem tych na diamondtronie) 3. masz 2 wyjscia - wymiana monitora albo polerka kineskopu (byl kiedys temat o polerowaniu) - pamietaj ze po tym zabiegu kineskop zamieni sie w "lustro" (bardzo widoczne odbicia) i bedzie sie gromadzilo duzo ladunkow elektrostatycznych (jak nie masz uziemienia to zapomnij o pracy na takim monitorze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) bardzo dziekuje Wam za odpowiedzi, jestem w pelni usatysfakcjonowany ;) wlasnie poczytalem o polerowaniu w poscie http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...&hl=polerowanie ostatecznie uzyje CIFa i jakiejs pasty do polerowania Kolega BENEK pisal o uziemieniu monitora po takim zabiegu, prosze o rozwinięcie i ostatnie pytanie...da sie "odbudowac" powloke antyrefleksyjna? aha...oprocz osadzania kurzu i efektu "lustra" jakie sa wady takiej operacji? Edytowane 4 Lutego 2006 przez hardwin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 ... o uziemieniu monitora po takim zabiegu, prosze o rozwinięcie ... nie tylko po takim zabiegu ale ogolnie (chodzi o to ze bolec w gniazdku powinien byc podlaczony do uziemienia lub do przewodu zerowego) - gromadzace sie ladunki powoduja szybsze zmeczenie oczu co moze doprowadzic do wad wzroku zrob male doswiadczenie (nawet na monitorze z tymi warstwami ochronnymi) po podlaczeniu do kontaktu bez bolca przyloz do kineskopu probnik do pradu a zobaczysz ze sie zaswieci sam nigdy nie mialem monitora z zeszlifowana warstwa ale gdzies w necie widzialem ze koles przy tak "uszkodzonym" monitorze podlaczyl cienki kabelek do przewodu zerowego z 1 strony a z 2 do kineskopu od srodka obudowy (przy laczeniu kineskopu i przedniej czesci obudowy) - nie wiem czy cos to dawalo bo tekst byl chyba po dunsku - wiec raczej traktowalbym to jako ciekawostke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 aha o to chodzi. Mam listwe odpowiednia hmm wyglada na to ze wchodzi w gre szlifowanie, oczytalem sie na innym forum o podobnych problemach niestety polerke nikt nie poleca, za duzo problemow i za malo pewniakow do tego musial bym dokupic jakis filtr juz sie rozgladam na necie i cos takiego widze http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83916410 kurde koszty rosna dzieki jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 aha o to chodzi. Mam listwe odpowiednia...nie chodzi o listwe tylko o bolec w gniazdku nasciennym - ile to juz razy widzialem ze gniazdo ma bolec a po rozkreceniu okazywalo sie ze robi za atrape :P bo nie podlaczony do przewodu uziemiajacego przy instalacji 3 zylowej albo do przewodu zerowego przy instalacji 2 zylowej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...