Skocz do zawartości
tomekdd

Komunikat Wysyłany Przez Strzałki.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wie może ktoś jaki komunikat wysyłąny jest po naciśnieciu poszczególnych ze strzałek.(chodzi o te 4 po prawej stronie klawiaury ;))

Nie wiem czy dość dobrze sprecyzowałem swoje pytanie...Jesli ktoś moze pomóc bede wdzieczny :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie może ktoś jaki komunikat wysyłąny jest po naciśnieciu poszczególnych ze strzałek.(chodzi o te 4 po prawej stronie klawiaury ;))

Nie wiem czy dość dobrze sprecyzowałem swoje pytanie...Jesli ktoś moze pomóc bede wdzieczny :)

Pozdrawiam.

Sprecyzuj pytanie :

chodzi ci o WindowsAPI ? - patrz MSDN

chodzi o Jave ? - J2SE javadoc

czy o coś innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi oczywiscie o winapi . wszyskie wcisniete klawisze sa przesylane to wm_keyup..wiem żeby sprawdzic czy zistal wcisniety escape trzeba zrobic pare rzeczy z VK_ESCAPE, a co zrobic ze strzałkami ??..Sory za łopatologiczna tresc posta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WM_KEYUP i WM_KEYDOWN to tylko message informujące, że klawisz został wciśnięty lub wyciśnięty. Kody klawiszy musisz osobno sprawdzać potem. Informacje o programowaniu klawiatury w WinAPI (wszystkie funkcje, struktury danych itp) znajdziesz pod hasłem "Keyboard Input". A kody wszystkich klawiszy masz w MSDN pod hasłem "Virtual-Key Codes". Kody kursorów to:

VK_LEFT (25)

VK_UP (26)

VK_RIGHT (27)

VK_DOWN (28)

I potem dorzucasz np taki kod (z MSDN example) przy obsłudze message:

case WM_KEYDOWN: 	switch (wParam)  { 		case VK_LEFT: 			// Process the LEFT ARROW key. 			break; 		case VK_RIGHT: 			// Process the RIGHT ARROW key. 			break; 		case VK_UP: 			// Process the UP ARROW key. 			break; 		case VK_DOWN: 			// Process the DOWN ARROW key. 			break; 		default: 			break; 	}
Edytowane przez lcf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to właśnie mi chodziło . Wielkie dzięki! :)

//--------------Jeszcze jedno pytanie..komunikat VK_RETURN obsluguje enter. Podczasz gdy kursorem myszy "wskazuje" np folder i klikam enter to on sie otwiera i pokazuej zawartośc. Jesli steruje kursorem za pomocą klawiatury to tak sie nie dzieje. Jak można to zmienić ??

Edytowane przez tomekdd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi