tomekdd Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Czy wie może ktoś jaki komunikat wysyłąny jest po naciśnieciu poszczególnych ze strzałek.(chodzi o te 4 po prawej stronie klawiaury ;)) Nie wiem czy dość dobrze sprecyzowałem swoje pytanie...Jesli ktoś moze pomóc bede wdzieczny :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Czy wie może ktoś jaki komunikat wysyłąny jest po naciśnieciu poszczególnych ze strzałek.(chodzi o te 4 po prawej stronie klawiaury ;)) Nie wiem czy dość dobrze sprecyzowałem swoje pytanie...Jesli ktoś moze pomóc bede wdzieczny :) Pozdrawiam. Sprecyzuj pytanie : chodzi ci o WindowsAPI ? - patrz MSDN chodzi o Jave ? - J2SE javadoc czy o coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 A czytać umisz ?? "Bardzo ważne jest także to, abyście podali JĘZYK PROGRAMOWANIA w jakim piszecie. Często jest to dość trudne do odgadnięcia." // ParanoiK -> Podziwiam cie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekdd Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 chodzi oczywiscie o winapi . wszyskie wcisniete klawisze sa przesylane to wm_keyup..wiem żeby sprawdzic czy zistal wcisniety escape trzeba zrobic pare rzeczy z VK_ESCAPE, a co zrobic ze strzałkami ??..Sory za łopatologiczna tresc posta. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) WM_KEYUP i WM_KEYDOWN to tylko message informujące, że klawisz został wciśnięty lub wyciśnięty. Kody klawiszy musisz osobno sprawdzać potem. Informacje o programowaniu klawiatury w WinAPI (wszystkie funkcje, struktury danych itp) znajdziesz pod hasłem "Keyboard Input". A kody wszystkich klawiszy masz w MSDN pod hasłem "Virtual-Key Codes". Kody kursorów to: VK_LEFT (25) VK_UP (26) VK_RIGHT (27) VK_DOWN (28) I potem dorzucasz np taki kod (z MSDN example) przy obsłudze message: case WM_KEYDOWN: switch (wParam) { case VK_LEFT: // Process the LEFT ARROW key. break; case VK_RIGHT: // Process the RIGHT ARROW key. break; case VK_UP: // Process the UP ARROW key. break; case VK_DOWN: // Process the DOWN ARROW key. break; default: break; } Edytowane 5 Lutego 2006 przez lcf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekdd Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) O to właśnie mi chodziło . Wielkie dzięki! :) //--------------Jeszcze jedno pytanie..komunikat VK_RETURN obsluguje enter. Podczasz gdy kursorem myszy "wskazuje" np folder i klikam enter to on sie otwiera i pokazuej zawartośc. Jesli steruje kursorem za pomocą klawiatury to tak sie nie dzieje. Jak można to zmienić ?? Edytowane 5 Lutego 2006 przez tomekdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Można jeszcze z ASCII skorzystać: http://www.lookuptables.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...