dommell Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 Maxtor Diamondmax Plus 8 40 GB - taki mam właśnie dysk, i ostatnio w czasie gdy na komputerze wykonywałem wiele czynności naraz, od nagrywania, ściągania po kopiowanie, komputer zawiesił się, pokazał się niebieski ekran z wieloma niezidentyfikowaną zawartością po czym nastąpił samowolny reset. No i od tej pory dysk jest wykrywany w biosie ale dalej już nic z nim się nie da zrobić. Nie pomagają programy jak np. Power Max. Nie da się zrobić low formatu. W testach przechodzi wszystko oprócz odczytu partycji (chodzi o test sprawdzający instalacje dysku w Power Maxie). Wydaje mi się,że elektronika działa. Czy to głowica padła? Czy macie jeszcz ejakieś pommysl jak ożywić mi twardziela? Szkoda mi danych które tam posiadam, ale kilkaset złotych na ich odzyskiwanie nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 jeżeli dysku nie da się używać a program diagnostyczny producenta wykazuje błąd podczas testu to jest to koniec dysku (koszty odzyskania danych nie musi być taki wysoki :wink: ), ale na wszelki wypadek spróbuj uruchomić go na innym komputerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dommell Opublikowano 4 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2006 (edytowane) Wlasnie zapomnialem dodac , ze na innym komputerze tez nic. Wyslalem jeszcze kody diagnostyczne do Maxtora i czekam. Juz na 99% wiem ze musze kupic nowy dysk ale jeszcze iskierka nadziei jest ze "jakos" to moze bedzie. A z tym odzyskiwaniem danych, patrzylem na pierwsza lepsza firme, akurat trafilem na "ceniącą" sie i tam jesli uszkodzenie mechaniczne dysku, czyli jesli by musieli wyjmowac talerze to chca za taki interes od 700zl....+ jeszcze archiwizacja danych , bodajze po 20zl za kazda nagrana plyte. Nie mowiac o diagnozie dysku 50zl :) No to mimo, ze mialem tam pare rzeczy ktore chcialbym odzyskac to dziekuje :) A i jeszcze jedno, skad moge wiedziec na 100% ze elektronika jest sprawna? Zawsze to mozna sprzedac, "pare" zloty wskoczy do kieszeni. Edytowane 4 Lutego 2006 przez dommell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...