Skocz do zawartości
blank2424

Czujnik W Wentylatorze, Rzecz Oczywista

Rekomendowane odpowiedzi

oczywista jednak wole zapytać stoje przed kupnem wentyli AC PRO FAN TC, które mają czujnik temp. czy ten czujnik mogę odciąć i nie będzie mi on regulował prędkości pracy??? ze wzg. że go nie potrzebuje a do kontroli obrotów będę używał panelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dokonał ktoś takiej modyfikacji AC FAN3 TC / FAN Pro TC , a mianowicie wylutował termistor i w jego miejce podłączył zewnętrzny potencjometr np. 100 Ohm ??

Jak to chodzi, jaki jest zakres obrotów.

A jeżeli ktoś wie przy jakim minimalnym napięciu lub przy jakich min. obrotach startują te Arctiki, to niech też napisze.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to cos wniesie do tematu, ale ja bawilem sie tym wiatrakiem .przecielem kabel wyrzucilem ta diode i zlutowalem :) tylko smiga

mam zasilacz produkcji CCCP zmodyfikowany przez sasiada, i sa 2 potencjometry jeden ogolny drugi "dostrajanie"

zakres dzialania 0-15V wiatrak cichy przy ~6V, rusza od ~4,5V, przy ~15V nie do zniesienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jużje. są ładnie wykonane, jednak przepływ i wydajność pozostawia wiele do życzenia, mój startuje przy ok6,7 v na 5v nie chciał wystartować. napewno bo sprawdzałem:)

teraz czekajątylko na zlutowanie i wywalenie tego czujnika który nie wiem po co jest jak na niego powietrze leci:D

a takto mozna powiedzieć że wentyl zachwyca wykonaniem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi