Skocz do zawartości
l-marcin

Wd 250gb Sataii 16mb, Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki dysk i temperatura nie spada poniżej 42 stopni - w stresie około 54. Mam założone 2 wiatraki (takie z allegro, podkręcone pod dyskiem). Czy temperatura nie powinna być niższa? Dysk chyba nie jest tak gorący (sprawdzałem - nie pali się :) ) ale everest pokazuje właśnie tyle stopni. Płyta główna - Gigabyte GA-K8NS Pro.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam taki dysk i temperatura nie spada poniżej 42 stopni - w stresie około 54. Mam założone 2 wiatraki (takie z allegro, podkręcone pod dyskiem). Czy temperatura nie powinna być niższa? Dysk chyba nie jest tak gorący (sprawdzałem - nie pali się :) ) ale everest pokazuje właśnie tyle stopni. Płyta główna - Gigabyte GA-K8NS Pro.

Pozdrawiam.

ten dysk może się tak nagrzewać, ma przecież 3 talerze na każdym po dwie głowice Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten dysk może się tak nagrzewać, ma przecież 3 talerze na każdym po dwie głowice

Hmmm... moj WD1200JB tez ma 3 talerze i 6 glowic, a mimo to jest ledwo cieply pomimo braku aktuwnego chlodzenia. Nie moge podac jaka temperature podaje czujnik, bo to dysk z pierwszej serii JB i nie posiada takiego czujnika :mur: Tuz nad nim pracuje WD400JB z nowszej serii i czujnik pokazuje 34-35*C. Organoleptycznie sa tak samo cieple.

@l-marcin

Skoro twierdzisz ze dysk nie parzy w rece, to wydaje mi sie ze po prostu czujnik temperatury jest lekko skopany.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie temperatury są normalne, miałem niedawno na warsztacie dwa dyski WD1200JD, pierwszy wyprodukowany z początkiem roku 2005 drugi świeżutki z końca 2005, oba na biegu jałowym grzały się z różną intensywnością starszy miał ~40C a nowy ~35C pracowały razem w takich samych kieszeniach, oba po intensywnych testach rozgrzewały się do ~50C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi