horkom Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Witam, Kupiłem ostatnio pamięci kingstona HyperX 2x512MB CL2 (KHX3200AK2), ktore powinny miec timingi 2-3-2-6. Jednak po wlaczeniu kompa, na defaultowych ustawieniach biosa pokzuje mi CL 2,5 i timingi 2,5-3-3-6. Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi? Nie wiem, czy ktos sie pomylil i dal mi inne pamieci w sklepie i teraz isc wymienic? Ale przeciez nie ma HyperX z timingami 2,5-3-3-6. Zaznaczam ze wszystko jest jak nalezy, pudeleczko, wyglad pamieci, naklejki z nr seryjnym itd. Resetowalem bios (DFI nF4 ultra-D) i sprawdzalem tez te pamieci u znajomego i tam wychodzily te same timingi na starcie. O co chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Na sarcie to beda tak chodzily, musiz recznie przestawic na cl2. oraz dobrac sobie reszte timingow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 w SPD są timingi 2,5-3-3-8, resztę ręcznie musisz sobie przestawić... P.S. kupiłeś pamięci na Infineonie CE-5... nie najlepszy wybór... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horkom Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 Na sarcie to beda tak chodzily, musiz recznie przestawic na cl2. oraz dobrac sobie reszte timingow. no wlasnie, dziwne nigdy o tym nie slyszalem. znajmomi maja geile i u nich wszystko jest ustawione od razu. mi tez to sie dzwne wydaje, bo przeciez kupuje pamieci o jakichs parametrach, wkladam i mam cl2. a z drugiej strony przypuscmy ze ktos sie nie zna na oc i kupuje te pamieci i nie wie jak ustawic??? znajmoy ma geile ultra x i od razu wyswietla mu parametry defaultowe, to dlaczego w tym wypadku tak nie jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 no wlasnie, dziwne nigdy o tym nie slyszalem. znajmomi maja geile i u nich wszystko jest ustawione od razu. mi tez to sie dzwne wydaje, bo przeciez kupuje pamieci o jakichs parametrach, wkladam i mam cl2. a z drugiej strony przypuscmy ze ktos sie nie zna na oc i kupuje te pamieci i nie wie jak ustawic??? znajmoy ma geile ultra x i od razu wyswietla mu parametry defaultowe, to dlaczego w tym wypadku tak nie jest ? niektore ultraXy tez miały złe timingi z spd. Producent wpisuje co mu sie podoba, przestaw w biosie i bedzie okay, nic złego Ci nie dali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 w SPD są timingi 2,5-3-3-8, resztę ręcznie musisz sobie przestawić... P.S. kupiłeś pamięci na Infineonie CE-5... nie najlepszy wybór...a moze CH-5 ? :) jestes pewien ze to Infineon ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) starsze rewizje były na CH5, ale nowe [odkąd zaprzestano produkcji] to na infineon CE-5, bo ma najbardziej zbliżone właściwości "timingów" do CH5... ale w dual'u już nie chcą działać :( [tzn. CE-5 i CH5, w każdym razie na DFI] p.s. zdjąłem radiatorki swoich i wyraźnie było "infineon CE-5" :wink: [co prawda na 3200A, ale one miały jedynie zmienione timingi] Edytowane 5 Lutego 2006 przez Xtreme Addict Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horkom Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 (edytowane) niektore ultraXy tez miały złe timingi z spd. Producent wpisuje co mu sie podoba, przestaw w biosie i bedzie okay, nic złego Ci nie dali. dzieki za info. przestawiając mam zmienić tylko te cztery parametry czy musze mieszać z wszystkimi ustawieniami pamieci w biosie? btw co to jest SPD ? Edytowane 5 Lutego 2006 przez horkom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 5 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2006 zmieniaj wartości w biosie, które ci się podobają SPD jest pamięcią, w której zapisane są ustawienia timingów przez producenta, a następnie bios je kopiuje najczęściej i takie ustawia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horkom Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 zmieniaj wartości w biosie, które ci się podobają SPD jest pamięcią, w której zapisane są ustawienia timingów przez producenta, a następnie bios je kopiuje najczęściej i takie ustawia :wink: dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...