Skocz do zawartości
horkom

Kingston Hyperx 2x512

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ostatnio pamięci kingstona HyperX 2x512MB CL2 (KHX3200AK2), ktore powinny miec timingi 2-3-2-6. Jednak po wlaczeniu kompa, na defaultowych ustawieniach biosa pokzuje mi CL 2,5 i timingi 2,5-3-3-6. Czy moze mi ktos powiedziec o co chodzi? Nie wiem, czy ktos sie pomylil i dal mi inne pamieci w sklepie i teraz isc wymienic? Ale przeciez nie ma HyperX z timingami 2,5-3-3-6. Zaznaczam ze wszystko jest jak nalezy, pudeleczko, wyglad pamieci, naklejki z nr seryjnym itd. Resetowalem bios (DFI nF4 ultra-D) i sprawdzalem tez te pamieci u znajomego i tam wychodzily te same timingi na starcie. O co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sarcie to beda tak chodzily, musiz recznie przestawic na cl2. oraz dobrac sobie reszte timingow.

no wlasnie, dziwne nigdy o tym nie slyszalem. znajmomi maja geile i u nich wszystko jest ustawione od razu. mi tez to sie dzwne wydaje, bo przeciez kupuje pamieci o jakichs parametrach, wkladam i mam cl2. a z drugiej strony przypuscmy ze ktos sie nie zna na oc i kupuje te pamieci i nie wie jak ustawic??? znajmoy ma geile ultra x i od razu wyswietla mu parametry defaultowe, to dlaczego w tym wypadku tak nie jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, dziwne nigdy o tym nie slyszalem. znajmomi maja geile i u nich wszystko jest ustawione od razu. mi tez to sie dzwne wydaje, bo przeciez kupuje pamieci o jakichs parametrach, wkladam i mam cl2. a z drugiej strony przypuscmy ze ktos sie nie zna na oc i kupuje te pamieci i nie wie jak ustawic??? znajmoy ma geile ultra x i od razu wyswietla mu parametry defaultowe, to dlaczego w tym wypadku tak nie jest ?

niektore ultraXy tez miały złe timingi z spd. Producent wpisuje co mu sie podoba, przestaw w biosie i bedzie okay, nic złego Ci nie dali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starsze rewizje były na CH5, ale nowe [odkąd zaprzestano produkcji] to na infineon CE-5, bo ma najbardziej zbliżone właściwości "timingów" do CH5... ale w dual'u już nie chcą działać :( [tzn. CE-5 i CH5, w każdym razie na DFI]

p.s. zdjąłem radiatorki swoich i wyraźnie było "infineon CE-5" :wink: [co prawda na 3200A, ale one miały jedynie zmienione timingi]

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektore ultraXy tez miały złe timingi z spd. Producent wpisuje co mu sie podoba, przestaw w biosie i bedzie okay, nic złego Ci nie dali.

dzieki za info.

przestawiając mam zmienić tylko te cztery parametry czy musze mieszać z wszystkimi ustawieniami pamieci w biosie?

btw co to jest SPD ?

Edytowane przez horkom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi