Skocz do zawartości
Lowermann

Dreamweaver4, Jak Otworzyć Inną Stronę W Części Swojej Strony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was, mam problem gdyż nie wiem jak utworzyć w dreamweaver 4 coś takiego,

po prawej stronie mam np menu, o góry jest logo a gdy np klikam w menu na np: galeria to mi się otwiera galeria na mojej stronie tylko w wyznaczonym obszarze tak żeby logo i menu zostało bez wczytywania, i jak taki odnośnik dać do pływajacej ramki i jak nią zrobić, jestem początkujący i proszę wyjaśnić krok po kroku, mam wersję polską tego programu, próbowałem już różnie i nic z tego są tylko do wyboru opcje jak _blank _parrent a ja bym chciał np do ramki lub warstwy którą utworzę np layer1 itd,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.. tworsząc ramkę podajesz jej nazwę name="mainFrame" o ile mnei pamieć nie myli ( z resztą bedzie w dreamwaverze pole z nazwą). A potem w linku z menu podajesz target="mainFrame". _self _blank są to stałe predefiniowane i odnoszą się do stałych elementów strony (ta sama strona, nowa strona, etc). Na mojej stronce jest 5 ramek, i kazda jakoś sie nazywa.. i jak chcę otworzyc link z menu to ma on w kodzie target= nazwa ramki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie, dokładnie, myślałem że można na warstwach to zrobić, ok zrobię więc ramki, bardzo dziękuję, próbowałem i działa.

A jak można zrobić pływające ramki tzn, żeby był pasek przesówu, z góry dzięki, jak będę miał jeszcze jakieś pytania to dam znać.

PelzaK nawet ładna ta twoja stronka

Mam nastepne pytanie, mam zrobione 3 ramki jeśli umieszcze jakiś element w ramce to mogę przesówać za pomocą paska przesówu tylko co zrobić żeby te ramki miały większą wielkość od ekranu żeby oprócz ramek przesówać całe okno

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PelzaK nawet ładna ta twoja stronka

heh no starałem się :D - teraz ją trochę udoskonalam :twisted:

co do ramek... to myślę że trzeba by podać wielkości ramek na jakieś większe od ekranu. Poza tym to zalezy jeszcze od ułożenia ramek...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, udało się zrobić ramki pływające, jeśli wstawię obiekt większy i zaznacze opcje że ma się przesówać to jest ok ale chodzi mi dokładnie o to że:

Jak mam okno w dreamweaver i utworze ramkę przedzielającą ekran na pół to wstawiając dłuższy text w górną część i dolną część ramek mam możliwość ich przesówania ale nie mogę zrobić dłuższego okna niż wielkość ekranu.

np. wymiary ekranu 800x600 robię ramkę i na połowie i dajmy na to jest 300 w górnej części i 300 w dolnej, a ja np chciałbym 300 pixeli w górnej i np 1500 w dolnej tak jak w tej chwili jest zrobione to forum że mogę przesówać sporo w dół a nie tylko widzieć górną część a przesówać dolna.

Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem

Chodzi o to że jak nie stosuję ramek i wstawie długi tekst czy cokolwiek to jest właśnie dobrze, mogę przesówać całe okno z obrazkami itd, ale jak mam wstawione ramki to tylko mogę przesówać zawartość ramek w góre i dół a okno jest nie przesówalne.

Najwyżej dam screeny jak nie będzie wiadome o co mi chodzi.

Nie wierzę że nikt nie miał tego problemu.

Jak ktoś chce zobaczyć przykłady mogę wysłać emailem, bo zrobiłem dwa przykladziki z ramkami i bez, ale nie mogę tu dodać bo są spakowane rarem.

EDIT

Szukałem, patrzałem i obawiam się że się nie da ale może ktoś wie jak zmienić kolory przycisków do przesówania?

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zmienić kolory przycisków do przesówania?

Chyba chodzi ci o paski przewijania...

Najefektywniej jest zrobić plik css (arkusz stylu) i w nim wpisać reguły wyglądu strony, a następnie podlinkować go do plików *.htm.

<link rel=stylesheet href="./sciezka_do_pliku/style.css" type="text/css">
Co do pasków przewijania - odpowiedni fragement pliku syle.css:

body {   scrollbar-face-color: black;   scrollbar-highlight-color: darkgreen;   scrollbar-shadow-color: darkgreen;   scrollbar-3dlight-color: darkgreen;   scrollbar-arrow-color: darkgreen;   scrollbar-track-color: black;   scrollbar-darkshadow-color: darkgreen;   }
Kolory przykładowe.

PS. Chętnie obejrzę twoje projekty. Pzdr

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym 300 pixeli w górnej i np 1500 w dolnej tak jak w tej chwili jest zrobione to forum że mogę przesówać sporo w dół a nie tylko widzieć górną część a przesówać dolna.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Frameset//EN"><HTML><FRAMESET ROWS="300,1500">	<FRAME SRC="http://www.tweak.pl">	<FRAME SRC="http://www.tweak.pl"></FRAMESET></HTML>

na FF dziala dokladnie jak chciales

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze rozumiem co chcesz zrobić.. ale po to właśnie daje się ramki żeby strona się nie przesuwałą po ekranie :] znikając gdzieś na górze... Jesli wstawisz większy txt w którąś z ramek (otworzysz w niej dostatecznie dużą stronę) to w tej ramce pojawią się (jesli nie zdefiniowałeś inaczej) paski przewijania.. i strona będzie się normalnie przewijac.. ale ramki pozostaną na wierzchu.. bo po to są..

Na mojej stronce właśnie to było głównym założeniem, zeby mi się nie przeładowywała całą strona, i byłą ciagle w tym samym miejscu... a środkowa jej część jest, anzwijmy to, wymienna i ruchoma... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne, bedę się męczył z tymi paskami jak tylko bedę miał chwile czasu. Ok dzięki PelzaK. Acha już rozumiem ramki są po to żeby strona się nie przesówała, a przykład który podał x3n stosuje się bez ramek żeby mieć możliwość przewijania całości, dzięki

(ja myślałem że można przewijać podzieloną całość do góry)

Jak ktoś chce zobaczyć kawałek stronki którą robie to proszę bardzo

http://www.pekinczyki.cba.pl/

stronka nie skonczona a robię nią dla siostry

PelzaK jak chcesz to wyślę CI projekt stronki tylko daj znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn ja nie wykluczam że ramek nie da się przewijać :D.. gdyby umiescic je w innej stronie to pewnie by się udało... ale po co, skoro one sa włąsnie po to żeby część strony stałą neizmiennie w 1 miejscu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi