Skocz do zawartości
Karlee

Cool'n'quiet

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno procesor Sempron 3000+ oraz płyte główną ASRock K8NF4G-SATA2/m/ASR. Oba podzespoły powinny być kompatybilne z technologia Cool'N'Quiet. W biosie ustawiłem opcje CNQ na ENABLED. Zainstalowalem sterowniki do procka z plyty dostarczanej przez ASR. Pojawila mi sie nowa zakladka w windowsie w opcjach zasilania, i teoretycznie wszystko powinno grac. Jednak o ile dobrze zrozumialem ta technologia zmniejsza obroty wiatraczka podczas gdy procesor jest malo uzywany ? tak? A moj niestety ciagle dziala na okolo 3150 obrotach, i wacha sie jedynie o okolo 30 obrotów na + lub -. Nie ma zbytnio roznicy czy procek pracuje na pelnych obrotach czy na 1%, tak czy inaczej te same obroty wiatraczka. Czy mogę coś z tym zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

C'n'Q ogranicza pobór mocy procesora, obniża jego częstotliwość, większość użytkowników raczej tego nie używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koniecznie chcesz Cool'n'Quiet spójrz tutaj (4 post)

Polecam Right Mark, ale on nie rozwiązuje problemu ze sterowaniem wiatrakiem. Mój Gigabyte steruje wiatrakiem CPU prawie tak jak trzeba a dodatkowo dodali program, którym można samemu poustawiać zależność temp. CPU - prędkość wiatraka.

U mnie tandem RightMark + EasyTune działa super. Przy normalnej pracy wiatrak stoi (wystarcza wyciąg zasilacza i dodatkowego wentyla z tyłu budy). Dopiero przy większym obciążeniu załącza się wiatrak CPU ale zaczyna od 800 obr. więc bezgłośnie. Przy dłuższym graniu dochodzi do 2500-3000 ale wtedy mi to nie przeszkadza bo słucham dźwięków z gierki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi