Karlee Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Kupiłem niedawno procesor Sempron 3000+ oraz płyte główną ASRock K8NF4G-SATA2/m/ASR. Oba podzespoły powinny być kompatybilne z technologia Cool'N'Quiet. W biosie ustawiłem opcje CNQ na ENABLED. Zainstalowalem sterowniki do procka z plyty dostarczanej przez ASR. Pojawila mi sie nowa zakladka w windowsie w opcjach zasilania, i teoretycznie wszystko powinno grac. Jednak o ile dobrze zrozumialem ta technologia zmniejsza obroty wiatraczka podczas gdy procesor jest malo uzywany ? tak? A moj niestety ciagle dziala na okolo 3150 obrotach, i wacha sie jedynie o okolo 30 obrotów na + lub -. Nie ma zbytnio roznicy czy procek pracuje na pelnych obrotach czy na 1%, tak czy inaczej te same obroty wiatraczka. Czy mogę coś z tym zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 C'n'Q ogranicza pobór mocy procesora, obniża jego częstotliwość, większość użytkowników raczej tego nie używa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 ja mam tego procka na MSI K8NGM-V i ustawiłem tą opcję i obroty spadły z ok. 3000 do ok. 1500 więc wszystko niby OK :) przy czym temp. procka zwiększyła się tylko o 1-2 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlee Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 A ja wlasnie czytalem ze chodzi o obnizenie ilosci obrotow wiatraczka, tak jak pisal Wojtek. U niego dziala, u mnie nie - ktos wie czemu (inna plyta)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 A ja wlasnie czytalem ze chodzi o obnizenie ilosci obrotow wiatraczka, tak jak pisal Wojtek. U niego dziala, u mnie nie - ktos wie czemu (inna plyta)??Jeśli koniecznie chcesz Cool'n'Quiet spójrz tutaj (4 post) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlee Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Dzieki za pomoc, jednak mi nie zalezy narazie na COOL lecz bardziej na QUIET, a to nie rozwiazuje mi problemu rpm wiatraczka :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Jeśli koniecznie chcesz Cool'n'Quiet spójrz tutaj (4 post) Polecam Right Mark, ale on nie rozwiązuje problemu ze sterowaniem wiatrakiem. Mój Gigabyte steruje wiatrakiem CPU prawie tak jak trzeba a dodatkowo dodali program, którym można samemu poustawiać zależność temp. CPU - prędkość wiatraka. U mnie tandem RightMark + EasyTune działa super. Przy normalnej pracy wiatrak stoi (wystarcza wyciąg zasilacza i dodatkowego wentyla z tyłu budy). Dopiero przy większym obciążeniu załącza się wiatrak CPU ale zaczyna od 800 obr. więc bezgłośnie. Przy dłuższym graniu dochodzi do 2500-3000 ale wtedy mi to nie przeszkadza bo słucham dźwięków z gierki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jroger Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 (edytowane) Mi zwalnia obroty wiatraczka(box) tak jak trzeba ,ale zato z częstotliwością cpu nic sie nie dzieje. Włożyłeś wtyk fana w dobre gniazdo cpu fan? Edytowane 23 Marca 2006 przez jroger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...