FumFel_20 Opublikowano 3 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2003 Siema. Mam mobo tak jak w podpisie i postanowiłem troszke zmniejszyć temp proca i wszystkiego.Zacząłem od wykręcenia wiatraka od chipsetu i wymontowanie tej blaszki z napisem agpx8.Więć rozkręciłem śrubki wyciągnełem blaszke i spowrotem przykręciłem sam wiatrak do radiatora.I ku mojemu zdziwienou temperatura zamiast spaść to wzrosła o jakieś 4-5 stopni.Teraz mam 45 na chipsecie a na procu 44 :) Co jest grane?Przecież ta blaszka troszke przeszkadzała i wyjęcie jej powinno pomóc!Dla niewiedzących jak ta mobo wygląda zamieszczam zdjęcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Wiesz blaszka teoretycznie dla ozdoby. Tylko ona tworzy cos w rodzaju _tunelu_ dla powietrza , jest wciagane tylko przez opatki i trafia prosto w radiator, bez laszki czesc powietrza jest rozrzucana na boki i w inne strony tam gdzie nie powinna, bez blaszki wentylator chyba nawet zassa mniej powietrza niz z blaszka. Bo cos mi sie wydaje ze ten wentyl nie ma _obręczy_ na około łopatek co ? Wlasnie dlatego tak _rozrzuca_ to powietrze na darmo jak nie ma blaszki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ma obręcze wętyl więc raczej nie rozżuca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Ma obręcze wętyl więc raczej nie rozżuca No tylko jeszcze czy to jest obrecz w postaci cienkiego pierscienia czy takiej tulejki jak w wiekszych wentylach (np. w zasilaczu) I jak jest robiony pomiar temperatury , czunik zintegrowany w chipsecie, cos obok chipsetu czy moze pod chipsetem ? Mogles cos ruszyc i teraz masz dokladniejszy pomiar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 kurna ale ze mnie baran :) Wiatraczek źle przykręciłem :) .Zamiast wiać na chipset to on zabiera powietrze z radiatora i dla tego takie temperatury :) ojjj ale jestem fachura..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 kurna ale ze mnie baran :) Wiatraczek źle przykręciłem :) .Zamiast wiać na chipset to on zabiera powietrze z radiatora i dla tego takie temperatury :) ojjj ale jestem fachura..... hehehe zdarza sie :) wyjecie tej blaszki badz oslony bynajmniej nie spowoduje ze temp chipsetu nagle spadnie o 10 stopni. Jesli zalezy Ci na absolutnej ciszy (ten wiatraczek w sumie jest solidny nie halasuje) mozesz w ogole odlaczyc wiatrak od coolera na chipsecie bo tam jest dosc pokazny i solidny radiatorek - niektore mobo na kt400 maja tylko radiator. Taki microstar np bardzo niewielki - skoro dziala to stablnie to u gigabyte tym bardziej - zwlaszcza ze jest wiekszy w Gigabyte. A w ogole to zrob taki test dotknij palcem mostek poludniowy i powiedz na ile jest cieply bo u mnie dosyc. Co do schlodzenia twojego kompa suszarka to dalbym sobie spokoj : za cicha to ta suszarka nie bedzie (pomimo ze pisales ze cicha) , musisz dokupic trafo 220/110V do tego i jeszcze kabel zasilajacy ciagnac do obudowy kompa (jakby ich i tak bylo malo). Lepiej kup sobie cichutki wentylator 80x80X25 CooolerMastera a przy tym dosc wydajny, ew. demona wydajnosci Delte tylko ze halas tez spory. Do tego Tracerka co masz to 2 Coolermasterki na przedniej sciance wystarcza - jest tam miejsce. Na wysokosci tych wiatrakow dalbym dychol zeby go chlodzil przy okazji chlodzenia calego kompa. Dodatkowo pokusilbym sie o zrobienie tunelu powietrznego wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acego cale gorace powietrze znad coolera procesora do tylnej scianki w Twoim tracerku (okragla kratka). moze byc podobny do tego :) http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1178&p=3 tylko pomin wyglad tego coolera na zdjeciu bo to do procesorow Slot A - niemniej idea tunelu taka sama:) warto przejrzez porownanie tego modelu coolera ze stronki z jego odpwiednikiem bez tunelu i zobaczyc ze ma to duzy wplyw na osiagane temperatury; Global Win VOS 32 plus - z tunelem Global Win VOS 32 - bez tunelu http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1178&p=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2003 Zrób jeszcze jedno -> zamień plaster przewodzący pod radiatorem na pastę. U mnie przy FSB190-195 temperatura nie przekracza 34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...