L3X-T3R Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Witam. Otóż mój problem polega na tym iż nie mogę zaktualizować Biosu. Nagrałem Bios ze strony producenta mojej płyty głównej Shuttle AK12A ( http://global.shuttle.com/Download/Downloa....asp?Item=AK12A ) Wrzuciłem go na dyskietkę, uruchamiam ponownie kompa Botowanie z dyskietki ale wyskakuje: Disk Boot Failure, Insert System Disk and Press ENTER. Nie wiem czemu nie chce mi aktualizować. Sorry może źle coś robię, ale pierwszy raz zajmuję się aktualizacją BIOSu ( a jest to wywołanie tym iż mam źle wyświetlaną grafikę, mam w Everescie napisane "BIOS wideo jest starszy niż 2 lata. Uaktualnij go Jeżeli trzeba" ) Proszę jeśli możecie dajcie to powiedzcie co źle robie albo co mam zrobić bo jestem super świerzak co do BIOSu. Czekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Sciagnij i uruchom: http://www.abitfaq.it/Files/drdflash.exe Program ten utworzy dyskietke bootowalna na ktora nagraj plik z biosem oraz flasher: http://www.ecsusa.com/downloads/bios/awd822a.exe Uruchom z niej komputer i wpisz: awd822a.exe ak12as0k.bin kopia.bin /sy /py Oczywscie dyskietka musi byc w 100% sprawna! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Witam. Otóż mój problem polega na tym iż nie mogę zaktualizować Biosu. Nagrałem Bios ze strony producenta mojej płyty głównej Shuttle AK12A ( http://global.shuttle.com/Download/Downloa....asp?Item=AK12A ) Wrzuciłem go na dyskietkę, uruchamiam ponownie kompa Botowanie z dyskietki ale wyskakuje: Disk Boot Failure, Insert System Disk and Press ENTER. Nie wiem czemu nie chce mi aktualizować.To ma być dyskietka systemowa, czyli tak z której startuje np. DOS (czy dowolny inny dyskowy system operacyjny). Zdawało mi się że na tym forum jest FAQ i kilka tysięcy postów dokładnie na ten sam temat co Twój? widocznie mi sie zdawało :? Sorry może źle coś robię, ale pierwszy raz zajmuję się aktualizacją BIOSu ( a jest to wywołanie tym iż mam źle wyświetlaną grafikę, mam w Everescie napisane "BIOS wideo jest starszy niż 2 lata. Uaktualnij go Jeżeli trzeba" ) Proszę jeśli możecie dajcie to powiedzcie co źle robie albo co mam zrobić bo jestem super świerzak co do BIOSu BIOS karty graficznej (video BIOS) nie ma NIC wspólnego z BIOS-em płyty głównej, a to co wyświetla Everest to typowy problem urojony -> nikt poza osobami zajmującymi sie extermalnym OC nie zmienia firmware karty graficznej ponieważ nie ma takiej potrzeby. I tyle. Jak masz problemy z wyswietlaniem to albo: - masz niewłaściwe sterowniki - gra którą zainstalowałes "gryzie się" z Twoją kartą graficzną i trzeba poczekać aż ktoś (producent karty lub autor gry) będzie uprzejmy rozwiązać ten problem wydając nowe sterowniki lub patch (łatkę) do gry - karta jest uszkodzona -> serwis albo śmietnik (zależnie od wieku karty) ... albo któryś z pozostałych elementów kompa i/lub sytem operacyjny wymaga kapitalnego remontu Kolobos - :P (za długo piszę, muszę potrenować szybkie pisanie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 (edytowane) Czy po tej aktulizacji musieć będę ustawiać jakieś konfiguracje w BIOSie ? Bo ja szczerze nie znam się na tym ? EDIT: Ten problem już opisywałem ale nikt nie dał sensownej odpowiedzi: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=179041&hl= Zajnstalwałem stery które miałem kupione z karta i teraz mam wyświetlane wszystkie textury ale! nowsze gry wymagają nowszych sterów do karty i gdy wrócę do nowszych to textury znowu poznikają. Czytałem że może to być wina BIOSu dlatego pytam najpierw tutaj. Edytowane 9 Lutego 2006 przez L3X-T3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Narazie podmien karte graficzna na inna i sprawdz czy problem nadal wystepuje, a dopiero na samym koncu mysl o biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Heh podmieniłem na taką samą <lol> bo tylko taką mam drugą i jest ten sam problem, ale chyba raczej sprawdze inną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 P. Główna: Shuttle AK12A Proc: AMD Athlon 1333Mhz (10x133) RAM: 256MB K. Graficzna: NVIDIA GeForce 2 MX/MX 400 I mówisz że w nowych grach są problemy z wyświetlaniem? W sumie nie dziwię się, ostatnie sterowniki które były optymalizowane pod GF2MX to seria 4x.xx -> czyli żadne nowe nie powinny działać prawidłowo. (zdaje się że najnowsze stery NV nawet się nie zainstalują?) ... a że tak głupio zapytam: Którego windows używasz? Masz zainstalowane sterowniki płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Spoko się instalują najnowsze stery -__- Oczywiście że XP, ale mam i 98. Sterowniki też mam zainstalowane. EDIT: Co do sterowników instalowałem z CD od płyty gł. "VIA Driver" na XP (nie próbowałem na 98) i potem po restarcie pojawiło się Znaleziono Nowy Sprzęt: VIA bus master IDE drivers ale nie mógł znaleźć dla niego sterownika ! jeżeli wogle to ma coś wspólnego z tą grafiką... Edytowane 10 Lutego 2006 przez L3X-T3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HELL666 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Ja się nie pie..... z dyskietką tylko zassałem programik(nie pamietam nazwy bo to było jakiś czas temu)sciągnąłem najnowszy bios jaki był i sruuu.Potem wymiana durona 850 na athlona xp 2000 i jechałem z koksem.Karta gf2mx żadnych problemów potem r9200 i też spoko.A propos tego durona nadal mam chyba sobie z niego zrobie wisiorek!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...