Skocz do zawartości
Aln

Podkręcanie Pamięci 333mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam dwie kości 333Mhz i gdy podkręcam mojego athlona 2500+ na 3200+ potrzebuje zmienić magistralę na 400MHz. Jest pewien problem ponieważ pamięci też by musiały mieć tą częstotliwość. Proszę doradźcie mi jakie mam zastosować tymingi do nich aby komputer działał stabilnie. Są to kości niefirmowe a ich tymingi na 333 to 2.5-3-3-7 Płyta główna to MSI k7n2-v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli są ramy nie firmowe to boje się żeby poszły na 400!!! ale baw sie!!! ustaw 3,4,4,8 i dawaj!!! oczywiście napiecie podnieś!!!

no nie wiem czy to takie oczywiste z tym napieciem. nie kazda kosc lubi wyzsze napiecia.

najpierw ustaw asynchronicznie i sprawdz czy proc wyrabja fsb200, jak tak to zobacz na jakich timingach pamieci zechca pracowac z 200mhz i czy wogole beda chciały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem czy to takie oczywiste z tym napieciem. nie kazda kosc lubi wyzsze napiecia.

najpierw ustaw asynchronicznie i sprawdz czy proc wyrabja fsb200, jak tak to zobacz na jakich timingach pamieci zechca pracowac z 200mhz i czy wogole beda chciały.

Procek i pamięci wyrabiają 400 i nie wiem jakie będą timingi dobre bo w ramtest są błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre timingi beda takie przy ktorych pamieci nie beda sypac bledami.

Sam musisz potestowac. Byc moze Twoje kosci nie beda stabilne przy 400MHz, musisz to tez wziac pod uwage.

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tylko nie ciesz się że zrobisz 15 minutowy test i nie będziesz miał błędów. U mnie naprzykład błędy w ramkach dopiero po godzinie zaczęły a po 3 winda dostawała. Zmieniłem CL z 2.5 na 3 i jest stabilnie

Tylko mi błędy wyskakiwały po minucie. OK teraz zmieniłem tylko taktowanie bez zimiany timingów i błędów nie ma. Zobaczymy jak przetestuję dłużej. Na razie dzięki.

Edytowane przez Aln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi