Bo$s Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) Witam. Piszę ponieważ obserwując temperatury na CPU zauważyłem pewną anomalię. Gdy komp jest włączony i stoi nic nie robiąc to temperatura na procku jest równa 39*C. Gdy włączę np. Firefoxa, Winampa i cos tam jeszcze, czyli takie normalne używanie kompa, lekkie użycie procka to temperatura wacha się między 45*C-48*C. W stresie (Prime Torture Test po godzinie) temperatura wynosi 62*C. Czyli różnica to 23*C. :mur: :blink: W obudowie temperatura jest, można powiedziedzieć, stała 32*C-36*C. Myślałem, że to wina złego rozsmarowania pasty, ale zdjąłem cooler, nałożyłem i to samo. Pasta AS Ceramique, w obu przypadkach nakładana tak jak jest to pokazane na stronie arctica, czyli podłużny pasek przez rdzeń (bo prostokątny). Na pewno nie daje jej za mało, bo po zdjęciu coolera (tym wcześniejszym; wiem, że jak zdejmę cooler to muszę nakładać od nowa) "wycieka" ona porza rdzeń. Docisk coolera też jest chyba dobry bo ani go łatwo zdjąć, ani założyć, trzeba użyć siły. Cooler składa się z radiatora z Spire Whisperrock IV (alu z miedzianym rdzeniem) i z wentylatora Thermaltake 92mm puszczonego na 10V (aki z pomarańczowymi łopatkami). Dodatkowo z tyłu budy jest też wentyl wydmuciach!ący, arctic z czujnikiem temperatury. Edytowane 11 Lutego 2006 przez Bo$s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bo$s Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 jak zwykle na tym forum pogrom odzewu powala..... Jakoś co drugi mój temat (a nawet częściej) pozostaje bez żadnego odzewu z waszej strony.. a szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebcio26 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Hej! Ja ostatnio też bawiłem się w zakładanie nowych radiatorków i wentli i miałem nawet taką sytuację jak Ty. A przyczyną było zbyt słabe odprowadzanie ciepła z procka. Mam założony regulator obrotów i gdy zmniejszyłem obroty do ok. 1700 temp kształtowały się w opisany przez Ciebie sposób. Po podniesieniu do 2300 temp przy stresie nie przekracza 52 . Co do zmian ciepła procka to chyba wiadomo że im więcej robisz tym bardziej procek sie grzeje :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...