Gość hakervip Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Witam. Posiadam obudowę Thermaltake soprano. Są do niej dołączone 2 wentylatory 120 mm. Niestety mają tylko podłączenie 4 pin (molex). I tutaj moje pytanie. Jak zmniejszyć ich napięcie tak aby chodziły ciszej? Poniżej foto mojego wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 mam takie same wichury i w poniedzialek ide kupic potencjometr z regulacja od 0V do 12V i wpinam go w kable od napiecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hakervip Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 (edytowane) mam takie same wichury i w poniedzialek ide kupic potencjometr z regulacja od 0V do 12V i wpinam go w kable od napiecia.A inaczej się nie da ? A jak to jedyny sposób to jaki potencjometr kupić? Nie znam się prawie wcale na elektronice. Może jakiś link z allegro. Edytowane 11 Lutego 2006 przez hakervip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Podepnij czarny kabel (ten od wiatraczka) do zółtego (we wtyczce molex) tym sposobem bedziesz miał napięcie nie 12V tylko 7V Spadnie wydajnosc ale i szum generowany orzez wentylator 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bo$s Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 da się, można przełączyć je na 5V (zamieniając kabelki), ale osobiście proponuję TO, ostatnia część o diodzie Zenera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kooz Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 jak sie bawic w kombinacje przy kablach to lepiej juz zamontowac potencojemtr i miec regulacje a nie na stale zmniejszac napiecie, takie moje zdanie, zawsze bedziesz mogl podkrecic no ale zrobisz jak zechcesz, podano jeszcze kilka przykladow, moge porobic zdjecia jak kupie i bede skladal do kupy wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blank2424 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 zamień kable ten czerwony który idzie do wentyla i jest podłączony z żółtym molexa podłącz do czerwonego molexa. uzykasz w ten sposób napięcie nie 12v a 5v, NIE KOMBINUJ Z 7V!!! taka życiowa mądrość;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 NIE KOMBINUJ Z 7V!!! taka życiowa mądrość;) Ze tobie nie udało się zrobić tego dobrze to już twoja sprawa :lol2: 7V to jest dobre rozwiazanie B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...