Skocz do zawartości
dar_max

Problem Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem od czasu do czasu komp wyłącza się sam i nie wiem jaka jest tego przyczyna, np. robie soć w photoshopie i nagle komp gaśnie, jest jeszcza jedna przypadłość mojego sprzętu otóż czasami monitor się nie włącza po uruchomieniu komputera, co może być tego przyczyną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki problem od czasu do czasu komp wyłącza się sam i nie wiem jaka jest tego przyczyna, np. robie soć w photoshopie i nagle komp gaśnie, jest jeszcza jedna przypadłość mojego sprzętu otóż czasami monitor się nie włącza po uruchomieniu komputera, co może być tego przyczyną ?

a czy zdarzało się ze po wcisnięciu guzika ON komputer nie uruchamiał się ?

jaki masz zasilacz ?

powiedz coś więcej o konfiguracji komputera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój konfig to

proc celeron 466 Mhz

mobo ACORP 6M810C

ram 192 MB

zasilacz wraz z obudową Panda (chyba taki sam zasilacz jak na tej aukcji)

komp ma ponad 6 lat,

a czy zdarzało się ze po wcisnięciu guzika ON komputer nie uruchamiał się ?

nie komp się uruchamia tylko czasami właśnie po włączeniu guzika ON nie uruchamiał się monitor i nie było takiego charakterystycznego piknięcia

Edytowane przez dar_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na pewno zasilacz... Jeśli masz możliwość sprawdź na innym zasilaczu (np. pożycz od kolegi). Jeśli problem na nim nie wystąpi, pozostaje ci zakup niewego zasilacza. 250-watowy Fortron bedzie tu OK (na allegro ~40zł).

BTW: Monitor bierze prąd z sieci czy z zasilacza? Jeśli z zasilacza to masz już rozwiązanie twojego drugiego problemu.

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: Monitor bierze prąd z sieci czy z zasilacza? Jeśli z zasilacza to masz już rozwiązanie twojego drugiego problemu.

montor bierze prąd z sieci, ale on jako tako włącza się tylko jakby nie reagował na to że komp sie uruchomił i nic nie pojawia się na ekranie a dioda która zazwyczaj jest taka zielonkawo- żółta jest pomarańczowa (podobny efekt jak się u mnie włącza wygasacz ekranu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeśli jest zbyt wysokie to może to być przyczyną wyłączania się kompa (zasiłke już zamówiłem fortrona 250W) chodzi mi o tolerancje przekraczającą 5%

tak, może być powodem zawieszania i może być powodem uszkodzenia części w komputerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym mierzysz to napięcie? Jeśli miernikiem i takie wyniki ci wychodzą to takie skoki mogą być szkodliwe dla sprzętu (zwłaszcza nadmiar V >12.75-13V).

Jeśli masz niedobór V to komp będzie niestabilny i możesz mieć problemy z jego uruchomieniem.

Na wskazaniach programów nie warto polegać.

EDIT: Zawadaki wyprzedziłeś mnie ;)

Edytowane przez shaqal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi