Lipny Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam! Koledze padła Barracuda 7200.7. Przerzucał większą ilość danych i nagle dysk "zaskrzeczał" i tyle po nim było. Po restarcie nie został wykryty przez BIOS i bardzo charakterystycznie harczał (tak jakby głowica wariowała i skakała po całym talerzu bez ładu i składu). Słychać obracające się talerze. Teraz jak potrząsne dyskiem słychać jak w środku coś lata... jakby jakiś luz gdzieć był... w każdym razie ten dźwięk nie jest powodowany jakąś częścią która zupełnie się urwała i teraz obija się o ścianki wewnątrz obudowy. Wydaje mi się że to mechanika ale jeśli tak by było to powinien być chociaż rozpoznawany przez bios. Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam. Elektronika napewno padła, co do dysku nie wiadomo co zrobiły głowice na powierzchni talerzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) to co lata to ramie z głowicami, odbija się o ograniczniki, nic nadzwyczajnego to raczej nie powód problemu, prawdopodobnie uszkodzeniu uległa któraś z głowic i dysk nie potrafi znaleźć ścieżki tak czy inaczej nic z tym w domowych warunkach nie z robisz Edytowane 13 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 A teraz inna kwestia. Mam dostęp do innej Barracudy 7200.7 o tej samej pojemności. Obydwa dyski to te same modele. Róznica między nimi polega na tym że w tej padniętej barracudzie jest firmware 3.06 a w tej sprawnej 3.02. Czy jest możliwa chwilowa podmiana elektronik tych dysków? Tzn chodzi mi o to czy jest szansa na to że pójdzie cokolwiek odczytać z tego uszkodzonego dysku i czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia elektroniki ze sprawnej barracudy w przypadku podmieniena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 A teraz inna kwestia. Mam dostęp do innej Barracudy 7200.7 o tej samej pojemności. Obydwa dyski to te same modele. Róznica między nimi polega na tym że w tej padniętej barracudzie jest firmware 3.06 a w tej sprawnej 3.02. Czy jest możliwa chwilowa podmiana elektronik tych dysków? Tzn chodzi mi o to czy jest szansa na to że pójdzie cokolwiek odczytać z tego uszkodzonego dysku i czy jest jakieś ryzyko uszkodzenia elektroniki ze sprawnej barracudy w przypadku podmieniena?spróbować zawsze możesz, ale to raczej nie uszkodzenie elektroniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99none Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 cześć, - stanowczo odradzam, bedziesz miał dwa nie działające dyski. - elektronikę można podnieniać tylko jesli jest taka sama jak donor, zgodna z oryginałem. - zobacz ogłoszenia firm które wypożyczają elektroniki, co ogłaszają na swoich stronach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Oj... chyba padło i to i to. Przełożyłem elektronike ze sprawnej barracudy (BTW jej firmware towersja 8.01, a nie 3.02) do tej padnietej. Dysk zachowywał się inaczej... tzn nie było tego "tańca" głowicy tylko cykanie co jakieś 2 sekundy. W każdym razie dysk także nie został wykryty przez bios pomimo sprawnej elektroniki. Boje się przekładać elektroniki z tego padniętego egzemplarza na ten dobry bo podejrzewam ze inny firmware moze spowodowac utrate danych a nawet mechaniki. Dobrze myśle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekservice Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Nie zamieniaj elektroniki z 2 różnych dysków (firmware), ma prawo posypać się wszystko. :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipny Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Zaryzykowałem i elektronice się nic nie stało. Dzięki Bogu... uffff... jeśli to miałoby w czymś pomóc to TUTAJ umieściłem plik z ogłosem jaki wydaje ten uszkodzony HDD w ciągu 45 sekund od włączenia komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 czyli tak jak mówiłem, problem nie tkwi w elektronice i w takiej sytuacji, nic nie da się zrobić w domowych warunkach jak dane na dysku są cenne, to oddaj go do firmy zajmującej się ich odzyskiwaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...