gpietrakowski Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Witam i proszę o podpowiedź. Mam laptopa Compaqa N410c chłodzonego przez jeden wiatraczek 5V 0.22A. Bios steruje jego pracą w ten sposób, że załącza go przy temperaturze 45 stopni i wyłącza przy 39 stopniach. Jest to troche denerwujące bo regularnie włącza sie i wyłącza. Wolałbym żeby wiatrak chodził dłużej ale ciszej. Wpadłem na pomysł aby czymś zmniejszyć napięcie doprowadzane do wiatraczka. Jest on usytuowany akurat w takim miejscu, że na przewodzie zasilającym dałbym radę spokojnie coś wlutować. Tylko mam właśnie problem co? Reystor, diodę prostowniczą, zenera i o jakich parametrach? Nie potrafię sam teo wyliczyć, może ktoś pomoże i podpowie jakich parametrów diodę lub rezystor kupić żeby zmniejszyć napięcie o 1V i 2V i 3V Wtedy kupiłbym odpowiednie elementy i sprwdził jakie napięcie jest optymalne i przy jakim wiatrak zachowałby funkcjonalność i ciszej chodził. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...