psz3mo Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Mam 2 sprawy: 1. Od pewnego czasu zastanawi mnie jeden szczegół w wyzej wymienionym tytule. Zauważyłem że wnetylator na moim procku zasysa powietrze z budy i wciąga je na radiator, nastepnie jest ono rozwiewane po mobo na boki, grzejąc przy okazji karte graficzną i mobo. Jak dla mnie to na logike powinno byc odwrotnie, powinien wyciągać ciepłe powietrze z radiatora i wyrzucać przed siebie, wtedy monotwanie wyciągającego wentylatora na ściance bocznej miałoby sens, w innym wypadku wentyl na sciance powinien być wciągający. Przez rece przeszło mi juz wiele kompów, ale jakos nie zwróciłem na to uwagi. Jak to powinno byc i jak jest u Was?? Jak to jest z tym wentylem na ściance: wciąga czy wyciąga btw. Dodam że tak mam oryginalnie zamontowany wentylator na radiatorze, na pentaku na grafie zauwążyłem takie samo rozwiązanie i wtedy zaczęło mnie to zastanawiać :) Jeżeli cos źle rozumiem to mnie poprawcie :) 2. Chce troche schlodzć obudowe. Stare athlony bardzo sie grzeją,a po wymianie zasiłki temperatura jeszcze podskoczyła o kilka stopni :huh:. aktualnie siedze bez budy co nie jest dla uszu przyjemne. Na procku mam jakiegos titana który kręci się 3300-3400! obrotów na minute. Jak dałem go na 5v to temperatura podskoczyła o 10 C :? więc nie ma sensu grzać wszystkiego. Zamierzam kupic arctica z tc. Mam 3 pytania, czy: 1) lepiej zostawić titana na procku i zamontowac z tyłu arctica (będzie sie krecił max obrotów) 2) Arctica dać na procka a titana na tył na 5V (zyskam ciszę) 3) 1 arctica na procka, drugiego na tył, a titana na 5V wciągającego powietrze (albo po prostu wyjąć go i dać sobie spokój), albo dac cos na ściankę Coś mi sie wydaje że pkt 1 i 2 bedę musiał sam przestestować, ale nie zaszkodzi zapytać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) przemekbydgoszcz napisał(a): Mam 2 sprawy: 1. Od pewnego czasu zastanawi mnie jeden szczegół w wyzej wymienionym tytule. Zauważyłem że wnetylator na moim procku zasysa powietrze z budy i wciąga je na radiator, nastepnie jest ono rozwiewane po mobo na boki, grzejąc przy okazji karte graficzną i mobo. Jak dla mnie to na logike powinno byc odwrotnie, powinien wyciągać ciepłe powietrze z radiatora i wyrzucać przed siebie, wtedy monotwanie wyciągającego wentylatora na ściance bocznej miałoby sens, w innym wypadku wentyl na sciance powinien być wciągający. Przez rece przeszło mi juz wiele kompów, ale jakos nie zwróciłem na to uwagi. Jak to powinno byc i jak jest u Was?? Jak to jest z tym wentylem na ściance: wciąga czy wyciąga btw. Dodam że tak mam oryginalnie zamontowany wentylator na radiatorze, na pentaku na grafie zauwążyłem takie samo rozwiązanie i wtedy zaczęło mnie to zastanawiać :) Jeżeli cos źle rozumiem to mnie poprawcie :) 2. Chce troche schlodzć obudowe. Stare athlony bardzo sie grzeją,a po wymianie zasiłki temperatura jeszcze podskoczyła o kilka stopni :huh:. aktualnie siedze bez budy co nie jest dla uszu przyjemne. Na procku mam jakiegos titana który kręci się 3300-3400! obrotów na minute. Jak dałem go na 5v to temperatura podskoczyła o 10 C :? więc nie ma sensu grzać wszystkiego. Zamierzam kupic arctica z tc. Mam 3 pytania, czy: 1) lepiej zostawić titana na procku i zamontowac z tyłu arctica (będzie sie krecił max obrotów) 2) Arctica dać na procka a titana na tył na 5V (zyskam ciszę) 3) 1 arctica na procka, drugiego na tył, a titana na 5V wciągającego powietrze (albo po prostu wyjąć go i dać sobie spokój), albo dac cos na ściankę Coś mi sie wydaje że pkt 1 i 2 bedę musiał sam przestestować, ale nie zaszkodzi zapytać :) ad1. Jak byłeś mały, i mama dawała Ci gorącą łyżke zupy lub innego płynu to co robiła, dmuchała na nią czy wciągała powietrze znad niej... tak na logike B) Sam sobie dopowiedz... ad2. 3 rozwiązanie... Edytowane 14 Lutego 2006 przez siwyyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erOl Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 "ad1. Jak byłeś mały, i mama dawała Ci gorącą łyżke zupy lub innego płynu to co robiła, dmuchała na nią czy wciągała powietrze znad niej... tak na logike" Hehe :D Bardziej obrazowo tego sie nie da przedstawic :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Optymalnie trzeba mieć wentle i tłoczące luft do obudowy ,i wyciągające.Wtedy nie ma problemu z ciepłym powietrzem krążącym po obudowie... A zamiast arctica kup coś pożądnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 siwyyy napisał(a): ad1. Jak byłeś mały, i mama dawała Ci gorącą łyżke zupy lub innego płynu to co robiła, dmuchała na nią czy wciągała powietrze znad niej... tak na logike B) Sam sobie dopowiedz... ad2. 3 rozwiązanie... Zgadzam sie bardzo dobrze zobrazowane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...