Skocz do zawartości
DrKleiner

Zasilacz 235w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie znalazłem podobnego tematu :) ale chce o coś zapytać. Znalazłem w szafie jakiś mega stary zasilacz 235W no-name :) ma może z 5lat nawet niema ATX 4PIN :D ale mam przejściówkę :)

Mam takie pytanie czy zasilacz o mocy 235W i no-name uciągnie kompa:

- AMD Athlon 1700+

- Gigabyte GA 7N400S-L

- Riva TNT M64 :lol2:

- Dysk 40GB ATA

- 512MB RAM 266Mhz

- CD-ROM 52x

- FDD

oczywiście nic nie będę podkręcać bo ma ten komp służyć do programowania pisanina no i może czasami zagrania w jakiś archaizm :)

B)

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie to powinien udźwignąć ten sprzęt, ale jak wiesz w praktyce różnie to bywa :P ja bym jednak nie ryzykował na takim 5-cio latku, kondensatory pewnie powysychane itd. jak masz miernik to sprawdź jakie napięcia podaje na sucho, tzn. bez podłączonego żadnego sprzętu.

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delta Electronics 120W (mATX: 5V - 15A, 12V - 4A, 3.3V - 8A) uciągnął:

- AMD Athlon 1700+

- Shuttle AK31

- GF 3 Ti200

- 2x dysk 3.2GB ATA

- 256MB RAM 266Mhz

- CD-RW

- FDD

- sieciówka

- karta scsi

- karta TV

- 2 wentyle 80

Edytowane przez piotrcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolałbym na twoim miejscu nie ryzykować. Możesz kupić jakiegoś Fortrona jeśli zależy ci na cenie, bo ona prawdopodobnie nie przekroczy 50 zł. Jeśli jesteś amatorem przygód leć i podłączaj ten zasilacz, ale jeśli się boisz (i tak ja bym zrobił) kup jakiś nowy, albo starszy, ale dobry zasilacz. Pamiętaj, że zasilacze można poznac po ich wadze :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy przywiózł z z niemiec z robiórki jakiegoś biura kilka starych kompów, jakieś p166mmx, s3virge, mobo gigabyte a do tego zasiłka SeaSonic 200W ATX. sprawdzłem jej napięcia, linia 5V wzorowa, 3.3V tak samo, a na 12V daje zaledwie 11.2V w porywach do 11.4. napiecia miezone w idlu i pod obciążeniem oczywiście miernikiem cyfrowym. a zasilacz ma spokojnie z dobre 5 lat jak i reszta sprzętu. jak widać z biegiem czasu osłabła mu linia 12V, lub od początku taką miał, ale za to pozostałe trzyma wzorowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

tez mam zasilacz 235W - emiter:)

konf: Athlon 1400 (fsb133), geforce256, hdd40gb 7200, dvd ram, dvd rom, pamieci w sumie 256mb ale w 3-ch kościach., sb -live. Od dłuższego czasu mialem rózne zwiechy - czasem proc nie chciał sie uruchamiac na 1400 ale smigal na 1050 (fsb100) - zrzucalem to na karb ukruszonego rdzenia - niefortunny montaz wiatraka, a ze taka wydajnoc mi wystarczala ( głównie net) nic z tym nie robilem. Natomiast po lekturze forum zacząlem się przyglądać napięciom i zauwarzylem prawdłowość, ze sprzet wiesza sie gdy napięcie (5V) spadnie<4,6 - uszkodzony rdzen ha ha ha. Konkluzja jest taka, podłącz, sprawdź, jak będzie dzialac i nie będzie zwiech - OK, jezeli bedą kup nowy zasilacz. O ile się orientuje athlon XP 1700+ ma mniejszy pobór prądu niż 1400 nie XP

Pozdrowienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi