Slipkot Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Jakies 7 miechów temu kupiłem sobie dysk seagate Barracuda IV 40 GB i wszystko było ok tardziel był prawie bezgłsny od niedawna zaczął mi bardzo głono "chrupać" podobnie do Barracudy III :cry: CO JEST GRANE POMOCY??? Mielicie taki problem ? i czy obejmuje go gwarancja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Pewnie bad sector'y. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Pewnie bad sector'y.Niekoniecznie, BIV po pewnym czasie mialy takie objawy ale Segeate wyposcil programik, ktory to likwiduje. Slipknot szukaj na twojepc.pl. To bylo dosc dawno, ale powinienes znalezc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 jesli bad sectory masz (sprawdz scandiskiem np) to jak jest ich duzo mozesz ubiegac sie o wymiane na inny sprzet :D samo chrupanie raczej tego nie daje, ale ktos na forum pisal jak skutecznie i niezauwazalnie uszkodzic dysk :) poszukaj, zrob to i popros aby oddali kase, ktorej starczy na zakup modelu 60GB. sprytny jestem ;)... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Sprytny to może i tak, ale Twoja uczciwość powala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 jesli bad sectory masz (sprawdz scandiskiem np) to jak jest ich duzo mozesz ubiegac sie o wymiane na inny sprzet :D samo chrupanie raczej tego nie daje, ale ktos na forum pisal jak skutecznie i niezauwazalnie uszkodzic dysk :) poszukaj, zrob to i popros aby oddali kase, ktorej starczy na zakup modelu 60GB. sprytny jestem ;)... :DNawet jeden badsector starczy, aby dysk oddać do naprawy (praktycznie to wymiany) nie musi być ich dużo, albo jakaś określona ilość- jak się pojawia jeden to prawie pewnym jest, że za jakiś czas ta liczba wzrośnie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Mój dysk też zaczął chrupać jak przez przypadek w Dtemp'ie przestawiłem Acoustik Management(czy jak to się pisze) ze standartowych 80h na 0 czyli całkiem wyłączyłem wyciszanie, na stronie seagate jest dosowski programik do zmiany ustawień tego, nazwa to seaaam2, dodam od siebie że przyrost wydajności był u mnie niezauważalny.(Ale do głośności BIII to i tak było mu jeszcze daleko) Czasami mogą powstać Bad Sectory których Scandisk czy ndd nie będzie widział, nawed podczas formatowania będzie gut, ponieważ większość dysków ma zapasowe sektory które podmienia z uszkodzonymi tak że z zewnątrz jest OK w SpeedFan'ie jest zakładka SMART i tam coś co się nazywa Reallocated Sector jak jest 100 to jest dobrze tzn nie ma podmienionych sektorów Tak na przyszłość jak ci się coś nie wyjdzie z postem to wchodząc do niego na prawo od tematu powinien być przycisk POPRAW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slipkot Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 WIELKIE DZIĘKI !!! Dysk niema badsectorów a z tym chrupaniem BIII to zecywiście troszkę przesadziłem sorki!! ide na stronke seagate poszukać tego programiku jak mi coś wyjdzie to dam znać JESZCZE RAZ DZIĘKI!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 ja tak mialem z moja bara IV 60 gb dokladnie po 6 misiacach uzywania, nie bylo zadnych bad sectorow, za to smart polecial na ryja a test disc wizardem nie pokazal najlepszych rzeczy, dysk jest wlasnie w serwisie, ja bym na niego uwazal a w przypadku jakichkolwiek nieprawidlowosci szybki backup dysku i wyslij go do serwisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slipkot Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 ja tak mialem z moja bara IV 60 gb dokladnie po 6 misiacach uzywania, nie bylo zadnych bad sectorow, za to smart polecial na ryja a test disc wizardem nie pokazal najlepszych rzeczy, dysk jest wlasnie w serwisie, ja bym na niego uwazal a w przypadku jakichkolwiek nieprawidlowosci szybki backup dysku i wyslij go do serwisu SEAGATE sześci miesięczne dyski twarde :) komu jeszcze padł po 6 miechach??? :) Thank`s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Mi BIV 60GB padła po 3 miechach użytkowania (24 kB badsectors), dostałem nówkę sztukę z nową gwarancją- wolałbym jednak, żeby już się nie sypał ten nowy, bo kupa kłopotu z backupowaniem danych i czekaniem na nowy dysk! Pocieszam się tylko tym, że mam 3 lata gwarancji na ten dysk (pewnie jako jeden z ostatnich)! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Heh mi po 1 mies polecial BIV 80 gb i do tej pory czekam na nowy (3tyg). Stracilem zufanie do seagate i tyle!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOala Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 To mój piąty albo szósty Seagate i z żadnym do czasu Barracudy nie było najmniejszych problemów- myślę, że można poprostu czasami trafić na słabszy egzemplarz. Znam osoby, którym te dyski śmigają aż miło!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bikert Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Ja miałem Baracudę IV 40 Gb i po kilkunastu dniach zaczęła dziwnie piszczeć. Wszyscy mi wmawiali, że się przyzwyczaję. Nie przyzwyczaiłem się. Oddałem do serwisu i po dwóch tygodniach dostałem nowy dysk. Nie wiem co to było. Niestety mam znowu ten sam problem, tyle że tym razem jest to faktycznie prawie niesłyszalne. Dałem spokój. Mam też IBM 15 GB i z tym dyskiem nie mam problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...