Skocz do zawartości
rogers

nieudany flash boisu na GF4Ti4200..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..,

Przeglądałem sobie dział FAQ i zobaczyłem temat o flashowaniu Biosu na grafach i stwierdziłem że przerobie troche Bios od GF4Ti. Wedłóg wskazówek autora tematu (cytuje; "Analogicznie postępujemy z ustawieniem taktowania pamięci (Memory), pamietając, ze przy pamięciach DDR musimy wartość podzielic przez 2.") ustawiłem zegar pamięci (Memory) wstępnie na 243 MHz (tak że wsumie miało być 2x243 MHz)..zapisałem....zresetowałem kompa sflashowałem Bios - zakomunikowało że flash udany. Przy następnym uruchomieniu kompa zaczęły pojawiac się na ekranie artefakty... odpaliłem Rivatunera i okazuje się że niepotrzebnie przedzieliłem wartość MHz pamięci przez dwa ..qurde zegar pamięci pokazuje 243 MHz!! i chwila potem zwiecha..

Dalej usadzam moją awaryjną grafe S3trio64V2 2MB!!!! aby odpalić Winde i ponownie zrobić edycje biosu Nvidi - stery od s# się załadowały i "poprawiam" bios......Usadzam ponowie GF reset ale ciemny ekran, komp pracuje - i nic nie piszczy że problem??? reset i tosamo, czarny ekran.. :? no niewiem co jest grane???? Wiecie może cóż to może być??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam..,

Troche mi glupio... Co Ci sie pokazalo, jak wczytales bios karty do programu? miales 5xx, czy 2xx mhz? (jak miales 5xx, to swoja droga trzeba sie bylo zastanowic chwilke)

Tekst w FAQ jest w wersji do korekty, niestety jak dotad nikt nie zainteresowal sie, czy nie ma w nim merytorycznych błedów. Ja oparłem sie na swoich doświadczeniach i dokumentacji programu.

opis z helpu co zrobic w takiej sytuacji:

How to flash you card if it doesn’t show anything.

If you card fail after flashing you can restore your old bios in two ways

1. Do not remove your AGP card and install second PCI Video adapter, set Primary VGA Adapter to PCI in Motherboard BIOS

After booting using PCI card, do same flashing procedure

2. Make bootable floppy and crate two files

config.sys

------------------------------------

[menu]menuitem=Restore,Restore origin bios

menuitem=Def, Default start

default=Restore,5

[Restore]

[Def]

and autoexec.bat

goto %config%

:Restore

NVFLASH.EXE -s4 /fold.rom -h

:Def

--------------------------------

Before put your old BIOS file and rename it to old.rom. Boot your computer from floppy and for 5 second. Flashing procedure will start automatically, after flashing your computer will be restarted

trio masz na pci chyba?

jesli sa jakies bledy w tekscie w FAQ, to prosze pisac, bede je poprawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za ściągawke - a jednak ten staroć S3 się do czegoś przydał...

Witam..,

Troche mi glupio... Co Ci sie pokazalo, jak wczytales bios karty do programu? miales 5xx, czy 2xx mhz? (jak miales 5xx, to swoja droga trzeba sie bylo zastanowic chwilke)

miałem 445MHz i dlatego po przeczytaniu tematu właśnie miałem się nad czym zastanawiać, troche dziwne to z dzieleniem na 2 ale stwierdziłem, że jeżeli przestawie z 445 na 243 MHz toraczej nic poważniej nie powinno się uszkodzić, natomiast jeżeli dziwnym trafem ta tearia z dzieleniem się potwierdziła to ustawił bym na 890 MHz...a to mogło by być niebezpieczne!..... i tak wolałem być przezorny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...