matrix_ppp Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Mam płytę główną MSI K7T Pro2 i Durona 700. Zmieniłem FSB ze 100 na 114. Komputerek elegancko chodził widać było różnicę jak zrobiło się 800 Mhz. Chodził kilka godzin i nie zawiesił się ani razu. Wyłączyłem go i jak wieczorkiem chciałem jeszcze raz włączyć to niestety mi się to nie udało. Z głośniczka systemowego bez przerwy powtarzają sie krutkie sygnały dźwiękowe. Trzy diody na płycie głównej świecą sie na czerwono i pokazuje sie komunikat: Award BootBlock BIOS v1.00 Copyright © 1998, Award Software Inc BIOS ROM checksum error Detecting floppy drive A media... Drive A error. System halt. Prubowałem zrestartować biosa zworką i nic. Wyjmowałem bateryjke i nic. Proszę bardzo o pomoc tych co się mniej więcej orentują co to może być i co można zrobić. Edytowane 22 Lutego 2006 przez matrix_ppp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123Frytki Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Mam płytę główną MSI K7T Pro2 i Durona 700. Zmieniłem FSB ze 100 na 114. Komputerek elegancko chodził widać było różnicę jak zrobiło się 800 Mhz. Chodził kilka godzin i nie zawiesił się ani razu. Wyłączyłem go i jak wieczorkiem chciałem jeszcze raz włączyć to niestety mi się to nie udało. Z głośniczka systemowego bez przerwy powtarzają sie krutkie sygnały dźwiękowe. Trzy diody na płycie głównej świecą sie na czerwono i pokazuje sie komunikat: Award BootBlock BIOS v1.00 Copyright © 1998, Award Software Inc BIOS ROM checksum error Detecting floppy drive A media... Drive A error. System halt. Prubowałem zrestartować biosa zworką i nic. Wyjmowałem bateryjke i nic. Proszę bardzo o pomoc tych co się mniej więcej orentują co to może być i co można zrobić. Hmm mialem kiedys cos podobnego ale po którymś tam nacisnięciu RESET-u to wstał. wez wyjmij bateryje na dluzej i jeszcze ponaciskaj pare razy na power na wył kompie :-) i niech postoi moze mu sie poprawi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 wejdz do biosu zrob default ustaw wszystko od poczatku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matrix_ppp Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Zrobiłbym to już dawno tylko że nie moge wejść do Biosa. Ale sprubuje wyjąć bateryjke na dłużej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Detecting floppy drive A media... Drive A error. System halt. ja bym powiedzial ze z flopem cos nie tak Edytowane 22 Lutego 2006 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jesli okaze sie ze bios to moze to pomoze: Utwórz dosową dyskietkę startową pod Windows 95 lub 98. Usuń wszystkie pliki managerów pamięci z dyskietki oraz AUTOEXEC.BAT. Ściągnij nową wersję pliku BIOS-u i skopiuj go na dyskietkę Ściągnij nową wersję pliku AWDFLASH.EXE i skopiuj go na dyskietkę. Dodaj wiersz "AWDFLASH newbios.bin /py /cc /sn /cd" na końcu pliku AUTOEXEC.BAT (gdzie newbios.bin jest nazwą nowego pliku BIOS-u). Wyłącz komputer, włóż dyskietkę, włącz komputer. Po 5-10 minutach wyjmij dyskietkę i przeładuj system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Ja mam durona 700 i tez go podkrecalem doszedl do 900 Mhz - na napieciu 1,85 wszystko ok - superpi 8M przeszedl, ale nastepnego dnia nie komp nie wstal i wydawal rozne dzwieki. Teraz chodzi na 880mhz, vcore = 1,775V. Zatem mysle ze twoj duron powinien pojsc conajmniej na 850mhz. Wazne by stopniowo w miare podkrecania podnosic napiecie (po kazdym zwiekszeniu fsb o kilka mhz zrob jakis test stabilnosci - jesli wszystko ok lecisz dalej, jesli nie - podnosisz vcore) Jednak zeby w ogole go uruchomic wlaczajac komputer trzymaj wcisniety klawisz 'insert' na klawiaturze - u mnie to przywrocilo ustawienia fabryczne procka (niektorzy twierdza ze resetuje caly bios, ale to pewnie zalezy od mobo/biosu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bari Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Mialem to samo :] Pamietacie :> :]] Wiec tak sprobuj zworkami ,wyjmij baterie jak nic to wsadz Cd z plyty glownej i nacini jakis klawisz ostatecxznosc to co mi pomoglo wejdzna innym kompie na strone producenta mobo i wpisz dokladna nazwe mobo i sciagni biosa na dyskietke pozniej wsadz do dyskietki i wlacz kompa i wciskaj klasisze i na 100% pomoze:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matrix_ppp Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 No i niestety nic nie moge zrobić. Nie moge zresetować biosa. Nie moge wgrać nowego biosa. Nie moge nic zrobić. Za każdym razem tylko pokazuje się ten komunikat i pipczy mi głośniczek sytemowy tak jak już pisałem. Chyba będę musiał zanieść kompa do serwisu. Jaka nędza:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...