Skocz do zawartości
Kml

RAM za malo ? czy GRAFA z cienka ?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie kiedy gram w nowe gierki np. Return to Wolfenstein Castle to w malych lokacjach jest ok na 12801024 i wszystko max ale już na wielkich mapach troche przycina :"": CZY potrzeba mi RAMu ?? ?? czy on jest za to odpowiedzialny ?? ha ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kiedy gram w nowe gierki np. Return to Wolfenstein Castle to w malych lokacjach jest ok na 12801024 i wszystko max ale już na wielkich mapach troche przycina  :"":  CZY potrzeba mi RAMu ?? ?? czy on jest za to odpowiedzialny ?? ha ??

hmm widze ze masz 256 Kingstona moim zdaniem ramu wystarcza, a spowalnianie to juz kwestia GeForca 2 :?

CZyli potrzeba lepszej karty. graf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie kiedy gram w nowe gierki np. Return to Wolfenstein Castle to w malych lokacjach jest ok na 12801024 i wszystko max ale już na wielkich mapach troche przycina  :"":  CZY potrzeba mi RAMu ?? ?? czy on jest za to odpowiedzialny ?? ha ??

hmm widze ze masz 256 Kingstona moim zdaniem ramu wystarcza, a spowalnianie to juz kwestia GeForca 2 :?

No to powiedz mi dlaczego na małych mapach karta wyrabia a na dużych nie ?? ??? ha?? (jeżeli to wina karty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zwalił i na RAM i na grafikę :D Ramu na duże mapy to za mało, a grafika też już nie pierwszej młodości i nie dość, że słaba jeżeli chodzi i wydajność to jeszcze texturki ładuje do pamięci. IMO RAM, a przedewszystkim nie umiejętność zrobienia porządnego CFG :) Ja w RTWC to na GF1SDR, 256SDR, Athlon 1600+ pomykałem. FPS ~60-150 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dlamnie to dostep do pamieci u karty jest kiepski..

pomoze zmiana grafy na taka z szybsza(i/lub wiekrza iloscia)pamieci

bo najwyrazniej textury sie nie mieszcza i tnie sie podczas doczytywania ich z ramu lub/i hdd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zwalił i na RAM i na grafikę :D Ramu na duże mapy to za mało, a grafika też już nie pierwszej młodości i nie dość, że słaba jeżeli chodzi i wydajność to jeszcze texturki ładuje do pamięci. IMO RAM, a przedewszystkim nie umiejętność zrobienia porządnego CFG :) Ja w RTWC to na GF1SDR, 256SDR, Athlon 1600+ pomykałem. FPS ~60-150 :)

Moja grafika ma tylko 32MB :( a co do CFG-u to chyba masz racje cały czas wydaje mi sie że w moim kompie jest coś nie tak :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na grafikę, już dawno zwróciłem uwagę na to zjawisko i wymiana karty graf. pomogła. To było dawno temu jak miałem V1 i grałem w q2 jak wychodziłem na otwartą przestrzeń (a mało było takich miejsc) to zaczynała się złajanka. Po wymianie na S3 Savage 4 32 MB chodziło idealnie. A na pytanie dlaczego to przecież na otwartej przestrzeni znajduje się dużo więcej obiektów niż w ciasnym pomieszceniu a każdy taki obiekt musi być przeliczany przez kartę a co za tym idzie ma ona dużo więcej pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to powiedz mi dlaczego na małych mapach karta wyrabia a na dużych nie ?? ??? ha?? (jeżeli to wina karty)

duze mapy wiecej pracy dlka karty (wiecej punktowt tekstur polygnotow czytaj to jak chjcesz to ptzetworzenia w okreslonym czasie) mniejsza mapka analogicznie jak wyzej (moj przyklad na malej mam w ut w 1600-1200 250 fps a na wiekkdzej spada do ok 150 - wiem wiem ze sie roznicy nie odczyje ale sam fakt ze inna mapa (wieksza) klatki leca w dol)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duze mapy wiecej pracy dlka karty (wiecej punktowt tekstur polygnotow czytaj to jak chjcesz to ptzetworzenia w okreslonym czasie) mniejsza mapka analogicznie jak wyzej (moj przyklad na malej mam w ut w 1600-1200 250 fps a na wiekkdzej spada do ok 150 - wiem wiem ze sie roznicy nie odczyje ale sam fakt ze inna mapa (wieksza) klatki leca w dol) A to jest U2003?? bo jak tak to musisz miec niezły sprzęt :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest za wolna. w nizszych rozdzialkach nie byloby tak, ale w 1280 ta karta juz nie wyrabia. W malych lokacjach ma mniej poligonow do liczenia naraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim typem jest karta. Teraz karty sa tanie. Dajmy na nawet radek 9000 i juz taka poprawa. Albo lepiej by bylo 8500LE :) Ostatnio na komputroniku widzialem 8500le za 1046zł ale nie wiem dlaczego tak duzo. Wiem ze 128mb bodajze ale napewno cos tam dobrego musi byc ze taka cena :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzet:

1700+@1540(11x140); Ecs K7vza v.3; 512 Sd-ram cl2; wd 800jb

geforce 2 pro hercules 40.41

kyro 2 hercules 4500 tv 16.55

3Dmark

Dołączona grafika

RTCW 1.0 - checkpoint

(geforce 2 - kyro2)

1024 - 65,8 - 64,3

1280 - 47,4 - 59,5

Quake 3 PR 132 - demo4

(geforce 2 - kyro2)

HQ - 153,9 - 110,2

1024 - 103,1 - 102,8

1280 - 67,6 - 63,6

UT 436 - demo wojo405

(geforce 2 - kyro2)

800x16 Avg 90,76 Min 56,34 - Avg 99 Min 59

1024x32 A 85,38 M 51,62 - A 88,18 M 55,36

1280x32 A 79,61 M 49,34 - A * M *

* test niepowiodl sie, zapewnie spodowane przez resztki sterownikow ndidia :roll: ; to samo tyczy sie dema ut2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie 2800 pkt styklo do w miare plynnej gry w RTCW singla w 800x600 i fullem :D. W 1024x768 bylo troszku gorzej, ale i tak chodzilo bardzo znosnie (w najgorszych momentach kolo 40 fps).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...