paczino44 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Witam mam tą płyte ASRock P4V88+. Ściągnołem ze strony producenta najnowszy bios do niej (z 16 lutego) tylko nie wiem jak mam wgrać ten bios. :( Czy mógłbym prosić o jakieś linki do stron lub info jak to zrobic ? Edytowane 24 Lutego 2006 przez paczino44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Jeśli ściągnąłeś plik w formacie *.bin i masz biosa AMI (jak napisałeś w temacie) potrzebujesz programu amiflash. Wrzucasz oba pliki (nazwa_biosu.bin i amiflash.exe) na dyskietkę startową i uruchamiasz komputer z dyskietki. Odpalasz amiflasha i on powinien cię dalej poprowadzić. Pamiętaj o zrobieniu backupu starego biosu. Na wszelki wypadek warto zaopatrzyć się w UPS-a, żeby nie pożegnać się z płytą w razie przerwy w dostawie prądu. Pamiętaj, że upgrade biosu jest procesem niebezpiecznym i może doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. Usługę upgrade'u biosu oferują też serwisy komputerowe, ale jest to związane z $$$ i niczego się wtedy nie nauczysz... ;) O wgrywaniu nowego biosa już było kilka tematów, więc myslę, że tam znajdziesz wszelkie interesujące cię informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczino44 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Właśnie jest tam plik bin i inne (dołączam screena) i tam już mam jakiś program do wgrania BIOSU ASRUBIOS chyba mam też opisaną procedure w pliku read me tylko że po angielsku i mam prośbę czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć dokładnie żebym wiedział o co chodzi ?? : Updating BIOS Procedures 1. Create a bootable system floppy disk and prepare a blank floppy disk. 2. Download the BIOS package (WinZip format with .zip file extension), unzip and save it to the blank floppy disk and you should see ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN, UCODE.DAT, BIOS file, and README.TXT. 3. Boot from the disk you created in step 1 then switch to the floppy disk you created in step 2. 4. At the "A:\" prompt, type ASRUBIOS, hit space bar once, and type BIOS file name then press <Enter>. For example: A:\ASRUBIOS P4V88P_1.50 <Enter> then you will see a message "Please wait for loading BIOS ROM". 5. After about 1 minute, you will see the message "Flash ROM Update Completed - Pass", then you have finished upgrading the BIOS. 6. After finishing upgrading the BIOS, please remove the floppy disk. Restart your system and press <F2> to enter the BIOS setup utility during boot up. 7. In Exit menu, please select "Load Default Settings" and press <Enter> to continue. 8. Select "Exit Saving Changes" and press <Enter> to exit the BIOS setup utility. 9. Now, system is booting up with new BIOS. Czekam na info Edytowane 24 Lutego 2006 przez paczino44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...