Skocz do zawartości
alibudda

czy Durony 1300 poprawnie dzialaja na plycie Abit KT7A???

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wczoraj procesor Duron 1300, po zainstalowaniu go naplycie (Abit Kt7a rev 1.1), wydwalo sie ze wszystko jest ok. Plyta normlanie go wykryla jako Duron 1300... pozornie wszystko ok. Ale juz po odpalenu windowsa (XP) zaczely dziac sie cuda. Nie moge odpalic zadnej aplikacji 3D, bo zaraz albo wszystko mi wychodzi do windowsa albo zaczynaja sie resty. Podobnie jest nawet ze zwyklym programem WCPUID (ten do sprawdzania ustawien procka)... komp sie od razu resetuje po jego odpaleniu. Zrobilem Update'y biosy do plyty glownej (najnowszy bios jaki znalazlelem kt7_a9.bin z lipca 2002) ale to nic nie pomoglo, dalej jest to samo. Czy ma ktos durona 1300 na tej plycie?? prosze o odpowiedz (albo jakas rade co moze byc nie tak), bo prawdopodobnie dzis oddam proca do sklepu (wlasciciel to mo znajomy wiec nie bedzie problemow)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za szybka odpowiedz, ale czy to nie dziwne ze jeszcze wczoraj wszystko normlaniee chodzilo na duronie 800 i nagle takie dziwne problemy po wlozeniu tego proca? a plyta faktycznie ma mnoznik powyzej 12 i wykrywa go bez zadnych problemow, gorzej z dzialaniem w samym systemie. hmmm

pozdrawaim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem reinstal systemu, grzebalem w biosie i w dalszym ciagu jest ten sam problem... sam juz nie wiem. Czy jest mozliwe ze jak zamaluje mostki, obnize mnozink (i tym samym troche podniose FSB) to zacznie to troche normlaniej dzialac? (tyle ze wtedy moge miec problem ze zwrotem proca, jesli dalej nic to nie pomorze). A moze to z prockiem jest cos nie wporzadku?? czy po prostu plyta Abit KT7A rev. 1.1 ma chu**wy support dla procesorow z mnoznikiem wiekszym niz 12?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem reinstal  systemu, grzebalem w biosie i w dalszym ciagu jest ten sam problem... sam juz nie wiem. Czy jest mozliwe ze jak zamaluje mostki, obnize mnozink (i tym samym troche podniose FSB) to zacznie to troche normlaniej dzialac?

pozdrawiam

Taka możliwość na pewno istnieje, a w Duronach chyba spoko można ołówkiem odblokować monżnik, prawda :?:

Stawiam na to właśnie, że ten proc ma mnożnik x13, a jakbyś go obniżł, to będziesz mógł sprawdzić co i jak - IMHO na niższych powinno wszystko działać :idea:

Jak wiadomo ABIT KT7A rev1.0-1.2 oficjalnie nie obsługuje procków na jądrze Palomino/Morgan, ale da się zwykle takie procki uruchomić na tej płycie. Nie ma jednak gwarancji, że będzie działał poprawnie. Najlepiej samemu sprawdzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej płycie ABIT KT7A Rev 1.0, Duron 1200,1300 na jądrze Morgan w ogóle nie zostały wykryte (BIOS z lipca 2002), bez problemu działają za to Athlony XP, obecnie mam Athlona XP 1800+ ustawionego na 11,5x140 Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez problemu działają za to Athlony XP, obecnie mam Athlona XP 1800+ ustawionego na 11,5x140 Mhz.

To jest Thoroughbred, czy zwykły Palomino :?:

U mnie Palomino też spoko chodziły, Morgan'ów i Thoroughbred'ów nie próbowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiłes procka ? Ja stawiam na to ze jest wadliwy.

3 dni temu padła mi MSI MS-6163 i jade teraz na pozyczonym

ASUS`sie k7M z athlonem 750 (slot A) i mam identyczne szopki.

Zadana aplikacja 3D nie odpala, W sandrze po probie sprawdzenia wlasciwosci procesora albo MOBO jest reset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za wszystkie odpowiedzi... niestety wrocilem do starego procka... dlaczego? juz mowie... Dostalem jeszcze do przetestowania Durona 1100 (tez Morgan) i sytuacja byla dokladnie taka sama, co swiadczy o tym, ze to nie wina mnoznika wyzszego od 12. Moj Abit KT7A rev. 1.1 nie obsluguje prawidlowo Durakow opartych na jadrze Morgan (to taka rada jakby ktos z ta sama plyta byl zainteresowany tym procesorem)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej płycie ABIT KT7A Rev 1.0, Duron 1200,1300 na jądrze Morgan w ogóle nie zostały wykryte (BIOS z lipca 2002), bez problemu działają za to Athlony XP, obecnie mam Athlona XP 1800+ ustawionego na 11,5x140 Mhz.

Jedno pytanko, a czy jak wsadziłeś tego D 1200 i komp nie wstał to próbowałeś nacisnąć reset? Bo u mnie po odłączeniu zasilania przy pierwszym uruchomieniu trzeba właśnie wcisnąć reset, potem wszystko działa normalnie. MOBO mam dokładnie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej panowie.. o czym wy mówicie... pomyslec trzeba troche

ja mam durona 1300 i abit KT7A RAID i problem był faktycznie ale tylko z pierwotną wersją biosiu(płytka już jednak do najnowszych nie należy). sciągnąłem z http://www.abit.com.tw najnowszy bios i po flashnięciu chodzi bez zarzutu.

przed flashem z tym durexem abit podnosił sie tylko po resecie biosu z defaultowym zegarem po zmianie na własciwy mnoznik podnosił sie tylko razi i system odpalał sie bez problemu ale jak wyłączyłem kompa i włączyłem ponownie to już płyta nie startowała.

Spróbuj flash, na pewno zadziała, reinstal windy nie był potrzebny :)

BTW najnowszy bios jest chyba z sierpnia i tego wrzuciłem u siebie

trzeba było najpierw zajrzeć na strone abita..

już w biosie ze stycznia 2002 jest napisane w pkt 2

Support AMD Duron 1300 CPU.

nawet da sie jeszcze troche z niego wycisnąć bo podnosi sie nawet na fsb 110 czyli @ 1430, niestety malowanie mostków na razie nic nie da bo mnożnik w biosie dalej pozostał na 1200+(czy jakos tak, nie pamietam) tak że nie mogem sprawdzić jak kręci się mnoznikiem.

Ale czekan na nowy bios, może abit doda x13.5 x14 i może nawet x14.5 :)

no i weź procka spowrotem bo zawsze jest to 200mhz wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanko, a czy jak wsadziłeś tego D 1200 i komp nie wstał to próbowałeś nacisnąć reset? Bo u mnie po odłączeniu zasilania przy pierwszym uruchomieniu trzeba właśnie wcisnąć reset, potem wszystko działa normalnie. MOBO mam dokładnie to samo.

Na biosie wersja A9, przy Duronach 1200,1300 metoda restartu po wciśnięciu POWER nie pomagała, nie było sygnału na monitor (możliwe, że zasilacz jest za słaby-250W, aby obsłużyć Durona i Geforca 4). Jeżeli chodzi o używanego obecnie Athlona XP jest to Palminio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. coś mi sie powaliło.. nie wiem czy flashowałem bios na A9 od rev1.0~1.2 czy na B4 od rev1.3

przy starcie kompa na dole pokazuje mi wersje biosu A9, ale jestem prawie przekonany ze flashowałem na B4... gdzie można jeszcze sprawdzić wersje biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe.. ale teraz już wiem z czym masz problem

wrzuciłeś bios od A9 i on jest faktycznie do płyt v1.0~1.2

ja wrzuciłem bios od rev1.3 dlatego idzie mi bez problema konkretnie B4

tu masz linka do niego:

ftp://202.168.194.114/pub/download/fae/kt7sb4.exe

płyta nie robi żadnych zonków, a komp pracuje totalnie bez zadnych zwiech,dużo na nim robie, nie wyłączam go wogóle i pracuje po kilkanaście dni bez reseta i wszystko jak oki. w zasadzie to nie pamiętam kiedy ostatnio mi się zawiesił, wyłączam go tylko wtedy kiedy coś przekładam czy podłączam.

może sprawdź u siebie jaką masz koste biosa

u mnie jest hologram a na nim:

AWARD

1998

PCI/PNP 686

276123683

jeżeli masz taki sam to wrzuć sobie ten bios i bedzie git

Wlasnie takiego kogos szukali kiedys na forum tweak'a - tzn takiego kto majac plyte v1.0 wrzuci bios z 1.3 :wink: (tez mam v1.0 ale tego nie robilem :wink: )

A tak powaznie, to 3 nie ma na prawde zadnych problemow z plyta po wgraniu biosa z wersji 1.3 :?:

3 pojawiaja sie jakies nowe opcje w biosie (wyzsze mnozniki itp) :?:

Cos ciekawego zauwazyles w nowym biosie (lepsze podkrecanie 3 cokolwiek) :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. coś mi sie powaliło.. nie wiem czy flashowałem bios na A9 od rev1.0~1.2 czy na B4 od rev1.3

przy starcie kompa na dole pokazuje mi wersje biosu A9, ale jestem prawie przekonany ze flashowałem na B4... gdzie można jeszcze sprawdzić wersje biosu?

Wiedzialem, ze to zbyt piekne zeby bylo mozliwe - do plyty v1.0 wgranie biosa od v1.3 :(

Moze sprobuj jeszcze raz wgrac ten bios z v1.3 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie dimek... zmieniłem tego posta bo miałem chwile wachnięcia a nie chciałem komuś źle poradzić.. wole sie jeszcze raz upewnić

niech ktoś podpowie jakim softem mozna dokładnie sprawdzić biosa to zaraz go zapodam

hmmm. na screenie z sandry jest A9(jeżeli sie pomyliłem z tym B4 bije sie w piersi i wale głową w ściane), ale dalej nie wiem w takim razie w czym problem z durniem 1.3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech ktoś podpowie jakim softem mozna dokładnie sprawdzić biosa to zaraz go zapodam

Na drugim ze skrinow ktore dales jest jak byk, ze to:

version 1.0~1.2

biosID 07/11/2002-8363-686B-6A6LMA19C-A9

wiec masz wersje A9 - ja tez jej uzywam, ale Duronow nie - i nie mam problemow :wink:

Daj pozniej znac 3 udalo ci sie cos wymyslec z biosem z v1.3 :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na drugim ze skrinow ktore dales jest jak byk, ze to:

version 1.0~1.2

biosID 07/11/2002-8363-686B-6A6LMA19C-A9

święte słowa, btw niech ktoś looknie jakie oznaczenie ma bios na rev1.3, może sie pokusze o tego B4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...