Skocz do zawartości
pwkameleon

Abit Bh6 + Pentium 3 600 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam plyte Abit BH6. Zakupilem do tego procesor Pentium3 EB 600 MHz 133 MHz FSB 256 KB Cache na slot 1. Problem polega na tym, ze po wlaczeniu kompa nie moge ustawic tego proca aby mial 600 MHZ. Caly czas pokazuje mi 450 E MHz. probowalem zmieniac opcje w biosie np. 100 MHz razy 6 mnoznik, nic to nie daje. Zrobilem User Define 133 mhz razy 4,5 to mi czarny ekran sie zrobil i musialem bios resetowac. Robilem dla tesu 133 mhz razy 2,5 tez czarny ekran. Czy ktos probowal juz ustawic tego proca w tej plycie? Jakie trzeba w biosie wpisac paramtery zeby to poszlo. Aha BIOS mam najnowszy jaki jest na stronie ABIT obecnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam plyte Abit BH6. Zakupilem do tego procesor Pentium3 EB 600 MHz 133 MHz FSB 256 KB Cache na slot 1. Problem polega na tym, ze po wlaczeniu kompa nie moge ustawic tego proca aby mial 600 MHZ. Caly czas pokazuje mi 450 E MHz. probowalem zmieniac opcje w biosie np. 100 MHz razy 6 mnoznik, nic to nie daje. Zrobilem User Define 133 mhz razy 4,5 to mi czarny ekran sie zrobil i musialem bios resetowac. Robilem dla tesu 133 mhz razy 2,5 tez czarny ekran. Czy ktos probowal juz ustawic tego proca w tej plycie? Jakie trzeba w biosie wpisac paramtery zeby to poszlo. Aha BIOS mam najnowszy jaki jest na stronie ABIT obecnie.

Pozdrawiam

Po pierwsze zmieniając mnożnik będziesz miał czarny ekran bo ten procek ma zablokowany.

Po drugie sprawdz czy masz pamięci 133MHz. Jeśli masz 100 to będą wymiękać i stąd masz czarny ekran.

Po trzecie możliwe, że karta graficzna wymięka przy FSB 133 ponieważ chipset BX nie ma odpowiednich dzielników dla AGP. U mnie chodziła nawet przy FSB 153MHz.

Po czwarte sprawdz jakie masz ustawione dzielniki na poszczególnych szynach. Z tego co pamiętam na abitach można było ręcznie ustawiać.

To by było na tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drugie sprawdz czy masz pamięci 133MHz. Jeśli masz 100 to będą wymiękać i stąd masz czarny ekran.

Po trzecie możliwe, że karta graficzna wymięka przy FSB 133 ponieważ chipset BX nie ma odpowiednich dzielników dla AGP. U mnie chodziła nawet przy FSB 153MHz.

Po czwarte sprawdz jakie masz ustawione dzielniki na poszczególnych szynach. Z tego co pamiętam na abitach można było ręcznie ustawiać.

Dzieki wielkie. Mam karte graficzna Matrox G450 AGP i jak szyne ustawilem na 124 MHz wtedy ona dzialala, a jak zrobilem na 133 to juz nie. Wlozylem Voodoo 3 i na szynie 133 ta karta dziala bez problemu. W koncu wsadzilem spowrotem Matroxa i zmienilem opcje AGP CLK/CPU CLK na 2/3 a bylo 1/1 i po zmianie tej opcji Matrox dziala i procek ma 600 MHz przy 133 FSB. Mam jeszcze takie male pytanko czy jezeli AGP CLK/CPU CLK zmienilem na 2/3 to czy karta graficzna dziala optymalnie czy jest wolniejsza, niz np jak mialem wtedy FSB 100 mhz i ta opcje 1/1 ?

Pozdrawiam i dzieki wielkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze takie male pytanko czy jezeli AGP CLK/CPU CLK zmienilem na 2/3 to czy karta graficzna dziala optymalnie czy jest wolniejsza, niz np jak mialem wtedy FSB 100 mhz i ta opcje 1/1 ?

Szyna AGP taktowana jest częstotliwoscia 66MHz, czyli nawet przy FSB 100MHz lepiej ustaw dzielnik 2/3. Szybsze taktowanie AGP nie da znaczącego wzrostu wydajności, a może "zabić" kartę. Przy FSB 133 na AGP masz 88,7 MHz więc jeszcze znośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...