RONIN3579 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) Witam! Chciałbym zrobić taki układ, który wskazywał by temperature dzięki diodom (np. Niebieska-pewny dzał temp. czerwona-pewny dział temp.). Wiem, że trzeba by było jakiś osobny miernik temperatury kupić :? Ale nic pozatym :wink: Jeśli możeci to pomóżcie :D EDIT: Orty ;] Edytowane 26 Lutego 2006 przez RONIN3579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) temperat[ort]ó[/ort]re mówisz? :] ja coś takiego chciałem budować do swojego kompa.. jak zbuduję to pokaże.. chyba że juz ktoś to ma to chętnie skorzystam ze schematu... Edytowane 26 Lutego 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Moze to o to chodzi? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) :) U mi się zacina więc napisałem Ó ;] A mniejwięcej jak by to wyglądało o_O i czy to się podłączało pod molexa...? EDIT: O F**C! Co to jest ten schemat o_O może cos prostrzego... bo ja to ''troche'' lama jestem :wink: Edytowane 26 Lutego 2006 przez RONIN3579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) chyba nie do konca o to chodzilo no chyba ze bardzo rozbuduje ten uklad, bo rozumie ze koles chce zrobic wskanik diodowy (im wieksza temperatura tym wiecej diod sie zaswieci ;] ) btw tamten uklad jest dosc prosty jakis scalak wzmak roznicowy do tego dzielnik rezystancyjny i po krzyku ;) Edytowane 26 Lutego 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Schemacik raczej prościutki...:D tylko że kwestia raczej kilku tego typu układów po ustawianych na rózne zakresy temperatur (przynajmniej ja bym to tak widział) ale na elektrodzie można znaleśc też inne rozwizanie pewnie :-P a jezeli chodzi o coś prostrzego to nie masz co raczej mysleć o tym żeby pokazwyało tak jak mówiłeś i było prostrze od tego schemaciku :D No chyba ze będziesz patrzył na termometr i załączał sobie odpowiednie diodki :-P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Niom... nie głupi pomysl... zajde do sąsiada z tym może będzie wiedział o co chodzi :] EDIT: Jaki8 ze mnie PO*******C :mur: przecierz tata jest w domu... :wink: Pokazałem mu schemat to powiedział, że najlepiej by było zrobić taka płytke i ją wytrawić... O ile pamiętam to chyba wytrawiarka jest na stronie naszego Pelzaka... Może zadziała :wink: Edytowane 27 Lutego 2006 przez RONIN3579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 hmmmm z takim schemacikiem to kup sobie płytke uniwersalną i poskładaj :D Tylko dla uniwersalki musisz stworzyć własny schemacik połaczeń jak to ma wyglądać na niej...oczywiscie chlorek żelaza i płytka pokryta miedzią nie zaszkodzi :D (ja nigdy nie miałem wiertła co by wiercić otworki więc robie na uniwersalkach :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 O ile pamiętam to chyba wytrawiarka jest na stronie naszego Pelzaka... Może zadziała :wink: jest jest :D - to była kryptoreklama :lol: Ten schemacik jest z deka za prosty.. 2 diody to troche za mało... jaki sens jest zapalć jedna a gasić drugą... (chyba tak to działa). Ja bym chciał mieć minimum 3 diody, maksimum 5... Nie mówcie mi jak to zrobić bo to wiem, ewentualnie schematy były by zaoszczędzeniem mojego czasu :) RONIN3579 nie musisz robić specjalnie do jednej płytki wytrawiarki :) W Twoim przypadku to bym nawet zalecał kupienie płytki uniwersalnej i zlutowanie tego na niej. No chyba że chcesz się popisać jeszcze płytką PCB :) - bo fajnie wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RONIN3579 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Z ty wskaźnikiem jeszcze poczekam... Będę robił nowy panel to i pomyśle o miejscu na taki bajerek :wink: Pelzak jak byś miał taki schemat to możesz mi dać. Jak zajde może dzisiaj do sąsiada to mi może zrobi taki cosik i wtedy wystawie schemat... :lol2: Edytowane 28 Lutego 2006 przez RONIN3579 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...