cloot Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 są to dwa (chyba) oddzielne problemy. 1. po starcie laptopa pojawia się takie boot menu: - Microsoft Windows 2000 Profesional - Poprzedni system operacyjny na dysku C: (po wybraniu tego drugiego komunikat: "Nieprawidłowy dysk. Wymień dysk i naciśnij dowolny klawisz) poprzednio na laptopie był win98, ale laptop (IBM TP 600e) się zepsuł (płyta główna), więc kupiłem płytę na Allegro i wymieniłem. Nie działał dźwięk i był jakiś konflikt w kontrolerach IDE więc postanowiłem przeinstalować system; w tym celu: - podzieliłem dysk na 2 partycje - zainstalowałem na D: Nortom Ghost'a - zrobiłem Ghostem image partycji systemowej C: i zapisałem go na D: - odpaliłem kompa w DOSie wykonałem format C: - zainstalowałem win2000 na C: (odpaliłem kompa z dyskietki startowek od win98; sformatowałem jeszcze raz C: bo były tam jakieś pliki - chyba po poprzednich nieudanych próbach instalacji win2000 + SP4 zintegrowane) ; uruchomiłem z D: smartdrv; odpaliłem plik "winnt" z folderu I386 na płycie instalacyjnej win2000; wybrałem do instalacji partycję C: bez zmiany formatu (FAT32)) no i co on widzi za "poprzedni system"? gdzie on to sobie zapisał skoro formatowałem dysk? Może to ma związek z Ghost'em, albo z bootowaniem systemu z dyskietki od win98? Nie mam pojęcia.. pomocy! 2. nie ma dźwięku (testowałem na dźwiękach systemowych we właściwościach audio) wygląda to tak, że jak próbuję odtworzyć dźwięk systemowy, to wygląda jak by coś odtwarzało (przycisk 'play' zmienia się chwilowo w 'stop'), ale NIC nie słychać. Poza twardym dyskiem ;) przy czym zaznaczam że: - głośników przy wymianie płyty głównej raczej nie uszkodziłem - żaden typ dźwięków nie jest "wyciszony" - urządzenie odtwarzania dźwięku (Audio WDM Crystal) jest włączone i ustawione na "głośniki stereo - laptop" - w 'menedżerze urządzeń' wszystkie kontrolery dźwięku figurują jako "działające poprawnie" Nie instalowałem co prawda sterowników chipsetu, bo nie mam żadnej płytki CD do tego laptopa, ale jakiś dżwięk przecież powiniem chyba być po 'suchej' instalacji windowsa? Aha, próbując się dostać do BIOSu wciskałem przy starcie del, F1, F10 i ESC (nie na raz) i dostałem się do jakiegoś testera komponentów IBM że tak powiem; przetestowałem 'sound' i wyszło 'OK' więc tym bardziej nie wiem o co chodzi... Czy ktoś wie o co chodzi? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 tu masz linka do opisu full dla tego notebooka: --->>> http://www-306.ibm.com/pc/support/site.wss...cid=LWIK-3YJFM2 moze ( jak niektore IBMy) ma na dysku zapis calego systemu-ukryta partycja musisz poczytac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cloot Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) problem z boot menu już rozwiązałem (przed edycję boot.ini), dzięki. gorzej z dźwiękiem. chciałem sciągnąć drivery; właśnie byłem tu http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...HY-3TLQ2L#Note1 bardzo śmieszne, w polu audio/600e/windows2000 jest "Included with operating system". To nie wiem co teraz.. na razie update'uję BIOS.. może coś pomoże.. edit: update'owałem BIOS ale nie pomogło; poza tym na stronie IBM nie ma nic co by (po nazwie sądząc) mogło pomóc w naprawieniu dźwięku TP600e pod w2k. Edytowane 28 Lutego 2006 przez cloot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...