Skocz do zawartości
Smol__ar

Kolka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Interesuje mnie kolka, czyli przyrząd, jakim w więzieniach robi się tatuaże.

Może ktoś z was zna budowę i zasadę działania, bo właśnie mnie to interesuje.

Nie chce się dziarac czy cos w tym stylu tylko mnie interesuje budowa i działanie.

Nie mogę nigdzie znaleźć w necie tego. Schematu budowy itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Interesuje mnie kolka, czyli przyrząd, jakim w więzieniach robi się tatuaże.

Może ktoś z was zna budowę i zasadę działania, bo właśnie mnie to interesuje.

Nie chce się dziarac czy cos w tym stylu tylko mnie interesuje budowa i działanie.

Nie mogę nigdzie znaleźć w necie tego. Schematu budowy itp.

Znajomy zmontowal kiedys takie cos z silniczka 12V z doczepiona jakos igla i wkladem od dlugopisu. Taka home-made maszynka do dziarania. Googlales za "tatuaz wiezienny, sprzet"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze silniczek, igla i pojemnik na tusz. Najlepszy tusz jakim robili to "Perła". Jako igła służyły też struny od gitary. Igły do szycia "nr.0 i 1" musiały byc tak zaostrzone ze spuszczone na dłoń z wysokości 15cm musiały sie wbic w skóre.

Ale jak to poskładac do kupy to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Briareos

Na koniec jeszcze kolka. Patyczek do uszu bez waty z zatkniętą wewnątrz igłą. Dobry patent w więzieniu, gdzie mogą sobie na to pozwolić. Bo niby gdzie im spieszy? Praca tym narzędziem daje na ogół nierówny kontur. Dzieje się tak, ponieważ jedno nakłucie jest głębsze, drugie płytsze. Zarówno w wypadku opisywanych maszyn jak i kolki widziałem piękne prace i nigdy bym nie uwierzył, że są robione w ten sposób. Sami oceńcie czy to tradycjonaliści czy idioci?

Kolka – kolka do dziergania, narzędzie służące do wykonywania tatuażu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co slyszalem to robili takze tusz naprzyklad z gumy od laczkow wieziennych ,przetapiali ja, ponoc ten tusz bardzo dobrze sie przyjmowal i nie wyblekal jak reszta po jakims czasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi