Skocz do zawartości
marcindt

Notebook Acer Aspire 3500

Rekomendowane odpowiedzi

witam

niedawno kupilemnotebooka jak w temacie. podczas pracy zauwazylem jedna irytujaca rzecz, mianowicie ciagle wylaczajacy sie dysk wardy, doslownie co kilka sekund - oczywiscie przy malym obciazeniu systemu, gdy sie filmy oglada np. jest oki. tyletylko ze samo chodzenie po systemie jest juz irytujace gdyz trzeba odczekac moment az rozkreci dysk i odczyta niewielka ilosc danych...

w samym systemie mam ustawione zeby sie wyaczal po 30min bezczynnosci, zreszta nie tutaj problem lezy gdyz w dosie jest to samo... sam bios nie udostepnia konfiguracji zarzadzania energia...

mam w zwiazku z tym pytania:

1.czy jest tonormalne zachownie dysku??

2. czy jest mozliwosc zmian jego ustawienia- czasu po ktorym ma sie wylaczac??- jezeli tak to w jaki sposob

dzieki z gory za podpowiedzi

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

niedawno kupilemnotebooka jak w temacie. podczas pracy zauwazylem jedna irytujaca rzecz, mianowicie ciagle wylaczajacy sie dysk wardy, doslownie co kilka sekund - oczywiscie przy malym obciazeniu systemu, gdy sie filmy oglada np. jest oki. tyletylko ze samo chodzenie po systemie jest juz irytujace gdyz trzeba odczekac moment az rozkreci dysk i odczyta niewielka ilosc danych...

w samym systemie mam ustawione zeby sie wyaczal po 30min bezczynnosci, zreszta nie tutaj problem lezy gdyz w dosie jest to samo... sam bios nie udostepnia konfiguracji zarzadzania energia...

mam w zwiazku z tym pytania:

1.czy jest tonormalne zachownie dysku??

2. czy jest mozliwosc zmian jego ustawienia- czasu po ktorym ma sie wylaczac??- jezeli tak to w jaki sposob

dzieki z gory za podpowiedzi

pozdrawiam

Jak to nie windows a w biosie nie ma czegos o zarzadzaniu energia to przychodzi mi tylko jedna mysl do glowy, program diagnostyczno/konfiguracyjny... niektore laptopy maja cos takiego np. DELL... odpala sie to w DOSie.. nie wiem czy twoje cacko bedzie cos takiego mialo ale strona producenta rozwieje wszelkie watpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pisalem w tej sprawie do serwisu acera i sie okazalo ze jest to na sztywno ustawione w biosie sie nie da zmienic.. :( szkoda, choc zastanawiam sie czy nie ma jakis programow do edycji ustawien biosu po starcie systemu...n nic poki co zapuszczam muzyczke w tle i jest oki

pozdrowko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi