ThomasM Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Witam! Posiadam kartę Gainward GF 6800 LE i od jakiegoś czasu mam z nią problem. Karta powoduje restarty w grach (Toca2, NFS:MW, F.E.A.R., itp.) Restart występuje po kilku lub kilkunastu minutach grania. Karta przechodzi bez problemów 3dmarka 01, 03 i 05. W 3dmarku 06 nie przechodzi testu z wykorzystaniem SM 3.0 tj. "Smok" i "Baza Polarna". Poprostu tak samo jak w grach powoduje restart. Wszystkie inne elementy mojego zestawu są w 100% sprawne. Początkowo myślałem że to może zasilacz. Zmieniłem mojego Chiefteca 420W na Topowera 480W i nadal ten sam problem. Dodam tylko że o dziwo na Modecomie 350W problemu nie było (dlatego pomyślałem że uszkodzony jest Chieftec) i karta bardzo dobrze spisywała się nawet podczas kilkugodzinnego grania :? Cały czas miałem kłopot z restartami do momentu gdy nie wpadłem na pomysł aby w RivaTunerze obniżyć trochę częstotliwości pamięci. Zmiana z 700Mhz na 510Mhz spowodowała że mogłem grać bez restartu :D Karta z obniżonym taktowaniem pamięci pracowała poprawnie przez jakiś czas. Teraz mam podczas gry np. w Tocę2 takie 1 sekundowe freezy, czego wcześniej nigdy nie bylo w żadnej grze. Nie wiem co się z nią dzieje. Może pamięci są uszkodzone? Tą kartę mam od listopada 2004 roku i od początku chodzi na odblokowanych potokach i vertexach (12/5) bez podkręcania częstotliwości na standardowych 300/700. Wcześniej nie miałem z nią żadnych problemów. Rewelacyjnie spisywała się w każdej grze. Może macie jakiś pomysł co może być przyczyną takiego działania karty. Może ktos też miał takie problemy. P.S. Całe szczęście Gainward daje na swoje karty 36 miesięcy gwarancji, tak więc się raczej nie martwię :D Chciałbym jednak uniknąć dość długiego oczekiwania na ewentualną reakcję serwisu po oddaniu karty na gwarancji (14 dni roboczych :angry:) Może macie jakiś pomysł jak "uzdrowić" tą kartę. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Proponuje wyłączyć fast writes w biosie, oraz zmienic częstotliwosc agp na 67mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThomasM Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Proponuje wyłączyć fast writes w biosie, oraz zmienic częstotliwosc agp na 67mhz Hmm...a gdzie tych funkcji szukać. W biosie płyty głównej tego nie mam :? Chyba że chodzi ci o bios karty graficznej - ale do tego to nie wiem jak się dobrać... Poza tym wcześniej wszystko chodziło dobrze na defaultowych ustawieniach biosu. "Wcześniej" tzn. przed restartami w grach :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...