naos Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Witam. Ostatnio kupilem nowa plyte jak w temacie. Osadzilem na niej athlona XP i mam regularne zwisy komputera zarowno pod win XP jak i pod linuxem, zarowno z pamieciami SDR jak i z DDR. Najdziwniejsze ze jeden test 3dmarka2001 czy flyby w unreal'u albo enkodowanie flaskiem moze dzialac cala noc bez zwisu, takze w sisoftSandrze test proca przechodzi zawsze a na tescie pamieci przewaznie sie wywala (pamieci sa na 100% dobre), zasilacz (300 W) raczej tez, wczesniej dzialal na nim celek 300A@375. Odlaczylem wszystkie napedy cd/rw, w pci jest tylko live! zadne przerwania nie sa dzielone. A zwisy czesto nastepuja przy ladowaniu systemu lub wylaczaniu jakiejs aplikacji albo po prostu przy "buszowaniu" po systemie, pakowaniu plikow, kompilowaniu pod linuxem itp. Czy ktos mial podobny problem na tej plycie? czy mozna na 100% wykluczyc procesor? pytam bo nie mam jak sprawdzic zbytnio procka a plyte kupilem w komputroniku i jak juz ja wysle na gwarancje to lepiej dla mnie zeby byla rzeczywiscie padnieta. pozdr. naos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Wstal Ci ten komp dzis rano ;) Tak tylko pytam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 Witam. Ostatnio kupilem nowa plyte jak w temacie. Osadzilem na niej athlona XP i mam regularne zwisy komputera zarowno pod win XP jak i pod linuxem, zarowno z pamieciami SDR jak i z DDR. Najdziwniejsze ze jeden test 3dmarka2001 czy flyby w unreal'u albo enkodowanie flaskiem moze dzialac cala noc bez zwisu, takze w sisoftSandrze test proca przechodzi zawsze a na tescie pamieci przewaznie sie wywala (pamieci sa na 100% dobre), zasilacz (300 W) raczej tez, wczesniej dzialal na nim celek 300A@375. Odlaczylem wszystkie napedy cd/rw, w pci jest tylko live! zadne przerwania nie sa dzielone. A zwisy czesto nastepuja przy ladowaniu systemu lub wylaczaniu jakiejs aplikacji albo po prostu przy "buszowaniu" po systemie, pakowaniu plikow, kompilowaniu pod linuxem itp. Czy ktos mial podobny problem na tej plycie? czy mozna na 100% wykluczyc procesor? pytam bo nie mam jak sprawdzic zbytnio procka a plyte kupilem w komputroniku i jak juz ja wysle na gwarancje to lepiej dla mnie zeby byla rzeczywiscie padnieta. pozdr. naos Mam te plyte i tego procka i wszystko ok chodzi nawet podkrecony do 2200+ zostal . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LEON2000 Opublikowano 8 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2003 A ludzie doradzają tą płytkę zamiast ECS-a :) . Jeżeli zmieniłeś płytę i tamta była na innym chipsecie to jest duże prawdopodobieństwo ,że przeinstalowanie systemu pomoże.(jeżeli tego nie robiłeś). Ewentualnie jeżeli proca kręciłeś to może troche przesadziłeś. Dziwi mnie tylko ten Linux ,że on też pada. 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mail'o Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Też mam AK32A + Athl XP 1700+ i jest super stabilnie. Wszystko działa bez żadnego zwisu (pomimo tego że napakowałem tuner , radka ,sb live'a i sieciówę). Przyczyn zwisu może być wiele (mam nadzieję żę przeinstalowałeś wszystko (Linuxa także !!)). ps . Jeśli te pamięci masz na 200 % sprawne to pozostaje tylko zasilka lub płyta. Proc skoro wstaje i coś tam działa to wyląda ok. Twoje problemy wyglądają na kłopoty z pamięcią (niekoniecznie kości - może i płyta być wadliwa). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naos Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 ehem komp juz nie wstaje. zaczal sie wieszac w bioseie nawet a potem po wylaczeniu i wlaczeniu bylo cmos check sum error, tak ze dwa razy i juz nie wstal, lezy i kwiczy jak sfinka :(( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 POlecam sprawdzić mobo u kogoś znajomego.Ewentualnie do serwisu z nią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 A ludzie doradzają tą płytkę zamiast ECS-a :) . Jeżeli zmieniłeś płytę i tamta była na innym chipsecie to jest duże prawdopodobieństwo ,że przeinstalowanie systemu pomoże.(jeżeli tego nie robiłeś). Ewentualnie jeżeli proca kręciłeś to może troche przesadziłeś. Dziwi mnie tylko ten Linux ,że on też pada. 8O niemozna odrazu mowic ze te plyty sa do kitu bo jakis egzemplaz jest walniety, to sie poprostu zdaza i tyle. teraz sprzedawane sa plyty ak32a rev 2.1 sa to poprawione wersje i niema z nimi zadnych problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naos Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 zgadzam sie z przedmowca :) jezeli to wina tej plyty to dlatego ze ten konkretny egzemplarz jest walniety... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 hmm tez sie przymierzalem do zamienienia mojego ecesa na to tylko nie wiem czy bedzie taka mozliwosc :Dd ale jak tak to to zrobie mam na dzieje ze nie strace a regulacja napiecia mnoznika i fsb mowi sama za siebie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naos Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 W tym tygodniu nastapilo osateczne rozwiazanie problemu. Werdykt brzmi Shuttle jest niewinny :) Okazalo sie ze moj Atlonik byl minimalnie ukruszony (tak ze ledwo bylo widac). W sklepie przyjeli mi go warunkowo do serwisu.. podroz do amd i spowrotem trwala 1,5 miesiaca i dali mi 1700+ 0.13 :DD Teraz dziala 100% stabilnie wszystko pomyka (pamieci sdr - i zero problemow) Aktualnie 12,5x140 poszedl na 150 ale byl zwis w 3dmark2003, mam nadzieje ze to wina pamieci (jedna jest pc100!) wymienie na ddr333 kinga i obacze co sie stanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...