Skocz do zawartości
Lizardus

Cl3 I Klopoty...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam 2x512 4200 (530mhz) patriot w czerwonych radiatorach.

posiadam plyte chaintech vnf3-250 (nf3),

maxymalnie na 1t udalo mi sie wydusic okolo 255(510)mhz na cl2.5

jednak zmiana na cl3 w biosie nie daje zadnych dodatowych mhz....probowalem takze zmiane vmem (plyta potrafi max 2.9v) jednak i to nie pomoglo.

postanowilem zaintalowac program gdzie moge z poziomu windowsa regulowac timingi i itp (jak a64 tweaker tylko ze ja uzywam systool-chyba zadnych roznic nie ma..)

pamieci normalnie mam wlaczone na 280FSB ,ratio 166/200 (460mhz cl2.5-3-3-6 1t)

przez program zmienilem timingi na 2.5-3-3-5 1t wiec fajnie narazie, postanowilem zrestowac compa, wejsc do biosu i zmienic ratio na 200mhz, oraz zmniejszyc fsb o 230mhz , wlaczylem program systool w windowsie i postanowielm zmienic timigni na 3-4-4-8 1t i pozniej sprobowac podwyzszac fsb... jednak jak zatwierdzilem zmiany timingow comp zawisl....pomogl restart...

Plyta po prostu ma klopot z cl3? czy moze jakie pamiatki takie sa...(podobno na hynix d5 wiec nie chce mi sie wierzyc..) , bios mam najnowszy z jesieni 05.

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi