delwin Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Przygotowuję się do modernizacji sprzętu obejmującej dokupienie dodatkowego dysku (to chyba będzie Barracuda 7200.9 - 160 GB) do dotychczasowego starego Seagate 80 GB (model ST 380011A). Komputer w użytku domowym (WIN XP) - edycja tekstów, filmy, rzadziej gry . Czytałem (na forum też) jak podzielić to na partycje i jaki system plików użyć i przyznam, że trochę straciłem orientację jak to najlepiej podzielić - bo wersje są sprzeczne lub nie do końca konsekwentne: - plik wymiany (FAT 16 ?) na innym dysku (gdy pisze dysk mam na myśli dysk fizyczny) niż system - ale co na szybszym a co na wolniejszym. - czy na partycji systemowej (FAT 32 czy NFTS ?) umieszczać gry czy dla nich powinna być oddzielna partycja na tym systemowym dysku a z systemem tylko przeglądarki, odtwarzacze multimediów, antivir, open office itp. "żelazne" (zasadniczo raz zainstalowane nie będą się zmieniać) programy; -gdzie umieszczać tempy - oddzielna partycja na dysku systemowym czy na dysku gdzie jest plik wymiany ?; - dane (multimedia, pliki tekstowe itp) - oddzielna partycja "gdzie bądź" ? Pytanie nieco lamerskie: jak zapewnić aby jakaś partycja była "na początku dysku" (czyli dla pliku wymiany czy systemu) - czy są narzędzia aby tym sterować czy to tylko "samo wychodzi" na zasadzie "kolejno tworzone partycje" na danym dysku ? Wstepnie zaplanowałem coś takiego (liczenie pojemności w uproszczeniu): Dysk Stary C: System (FAT 32 - 8 GB) + "żelazne" programy D: Gry (NFTS lub FAT 32 - 40 GB) E: Dane (NFTS - reszta) Dysk nowy F: Plik wymiany (FAT 16 - 2GB) G i H: Reszta Programów (NFTS: po 30 GB) I: Tempy itp (NFTS: 30 GB) J, K : Dane (NFTS: po 35 GB). Zależy mi głównie na szybkości działalnia zarówno samego systemu jak i w drugiej kolejności gier. Czy ma sens stworzenie oddzielnej instalacji XP (nie chcę grzebać w tej "głównej" bo żona też używa kompa a czasami po modyfikacjach coś nie chce jej chodzić) i "podkręcenie" jej na potrzeby gier (np. wywalenie części sterowników) i zysk jest jakiś sensowny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Wg mnie przerost formy nad trescia. Zeby zauwazyc skok wydajnosci musialbys spiac dyski w macierz. Takie zabawy z 10 partycjami we wszystkich mozliwych systemach plikow guzik dadza. Wrzuc sobie system na jeden dysk i doinstaluj tam wszystkie programy. A na drugi plik wymiany + pliki, ktore pozostaja niezmienione podczas ewentualnego formatu. I gra gitara. Edytowane 3 Marca 2006 przez Vasago Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Przygotowuję się do modernizacji sprzętu obejmującej dokupienie dodatkowego dysku (to chyba będzie Barracuda 7200.9 - 160 GB) do dotychczasowego starego Seagate 80 GB (model ST 380011A). Komputer w użytku domowym (WIN XP) - edycja tekstów, filmy, rzadziej gry . Czytałem (na forum też) jak podzielić to na partycje i jaki system plików użyć i przyznam, że trochę straciłem orientację jak to najlepiej podzielić - bo wersje są sprzeczne lub nie do końca konsekwentne: (...) TU, masz odpowiedz na pytania jaki system plików jest najlepszy do konkretnych zastosowań, mimo ze artykuł traktuje o Win 2000 to zasadniczych rocznic w stosunku do Win Xp itd... nie ma pierwsza partycją powinna być podstawowa na plik wymiany (tylko i wyłącznie), potem również partycja podstawowa na system (tylko i wyłącznie) a dalej to nie ma znaczenia najlepiej żeby partycją systemową (aktywną) była pierwsza (ta z plikiem wymiany) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delwin Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 TU, masz odpowiedz na pytania jaki system plików jest najlepszy do konkretnych zastosowań, mimo ze artykuł traktuje o Win 2000 to zasadniczych rocznic w stosunku do Win Xp itd... nie ma pierwsza partycją powinna być podstawowa na plik wymiany (tylko i wyłącznie), potem również partycja podstawowa na system (tylko i wyłącznie) a dalej to nie ma znaczenia najlepiej żeby partycją systemową (aktywną) była pierwsza (ta z plikiem wymiany) Czyli: c: - plik wymiany d: (ten sam dysk?) - system ? Dalej jakkolwiek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Czyli: c: - plik wymiany d: (ten sam dysk?) - system ? Dalej jakkolwiek ? tak, plik wymiany nigdy nie będzie się fragmentował i zawsze będzie na początku dysku Edytowane 3 Marca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaykee Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 (edytowane) u siebie mam tak: wolniejszy dysk: na poczatku system, na drugiej partycji gry szybszy dysk: na poczatku swap (fat16) i dalej inne [ciach!]ly system i gry sa na tej samej partycji po to, zeby zarowno podczas kozystania z systemu jak i grania drugi dysk funkcjonowal wylacznie jako plik wymiany. takie ustawienie (w porownaniu do klasycznego - system i swap na jednym dysku) poprawilo znaczaco czasy ladowania niektorych gier. w kilku przypadkach zwiekszyl sie rowniez komfort grania. ogolnie jest o co powalczyc Edytowane 4 Marca 2006 przez yamaykee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...