Skocz do zawartości
Olek

Pomocy jak z formatować dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dysk segeatae 40g podzieliłem go na 3 i 37 ale to nieważne do pewnego czasu używałem Win 98 ale przezuciłem sie na win XP i fomatowłem dysk c: w NTFS miałem problem jak powrócic do fat 32 ale udało sie ostatnimi czasy byłem u kolegi który miał XP aby zgrał mi filmy więc kazałem mu formatowac cały D: pod Xp i zdziwiło mnie to że umnie pod 98 niewykrywa teraz ddysku D: wróciłem do kolegi okazało sie że jest tam sysytem plików NTFS a na C: fat 32 8O w jaki sposób z formatować D: na fat 32 płytka od win XP napewno sie nie uda bo chce formatować tylko w NTFS a w w programie fdisk nie może z kasowac partycji bo mu wyswietlają się dyski logiczne których także nie moge usuną bo pojawia sie komunikat że ich niema paranoja :evil: HLP :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra rada aby spróbowac pod XP ale jak przestawic format z ntfs na fat mała podpowiedz :) a jesli chodzi o tekst to sorry nie chciało mi sie go czytać tylko kliknąłem wyśli a potem żałowałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP nie chce sformatować partycji 37 GB jako FAT tylko NTFS ponieważ standardowo system plików FAT 32 obsługuje woluminy do pojemności 32 GB przy klastrze wielkosci 16 kB (NTFS do 2 TB). Sformatowanie Partition Magicem moze pomoże bo ten o ile pamiętam potrafi tworzyć klastry dwa razy większe (nie pamiętam dokładnie więc mogę sie mylić).

Inna metoda to zmniejszyć wielkosć tej partychi do 32 lub mniej (np zrobić dwie po 16 GB i 21GB)

Jeżeli nie masz Partition Magica to mozesz odpalić instalkę XP i gdy ta wykryje zapis tablicy partycji to wyświetli układ partycji i będzie można usunąc ta 37GB.Wtedy wystarczy utworzyć np 2 mniejsze i po ich utworzeniu zrestartować kompa.

Fdisk z win98 ma problemy z duzymi partycjami i nie potrafi ich prawidłowo rozpoznawac. Micro$oft udostępnia łatkę do niego http://support.microsoft.com/support/kb/ar...s/Q263/0/44.ASP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...