Skocz do zawartości
łuk-a-sz

Laptop Do 3000zł; Faktura Vat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapoznałem się już z istniejącymi tematami, przeczytałem regulamin i nadal mam wątpliwości co do wyboru.

Pierwszy raz kupuje laptopa więc moja wiedza ogranicza się do paru godzin czytania forum, dlatego proszę was o pomoc w wyborze. Długo oszczędzałem, trochę się zapożyczyłem i nie chciałbym potem żałować decyzji.

Jaki ma być laptop:

*cena do 3000zł z fakturą Vat, mile widziane raty.

*matryca panoramiczna 15,4" (czytałem o różnicy pomiędzy szklanym a matowym ekranem i doszedłem do wniosku że jest mi to obojętne jaki będzie)

*512MB ram - to chyba takie minimum

*Procesor pewnie jakiś z tanich bo na coś dobrego mnie nie stać, pewnie wchodzi w grę Sempron albo Celeron.

*Karta graficzna - wmawiam sobie że mam już swoje lata i nie będę grał w gry no ale jak mi kumpel powiedział : "myślisz co się robi wieczorami w akademiku na studiach" więc tak żebym mógł w Q3, CSa, Warcrafta zagrać.

*Dysk - Chyba ty muszę zrezygnować z dużego na rzecz innych komponentów, mam zamiar podłączyć dysk 3.5" z obecnego kompa na USB.

Z tego co poczytałem to chyba w takiej cenie to chyba wchodzi w grę ACER 2413 NWLMi, czuję że jak go kupię będę żałował :?

Więc proszę wam o pomoc, mam nadzieje że najlepiej jak mogłem sprecyzowałem parametry mojego "wymarzonego" laptopa.

Pozdrawiam, luk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W właśnie że są inne

konfigurator

A poza tym jest o tym modelu inny wątek :

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=187894

Są też inne modele spełniające: Amilo v2035

-? biała klawiatura

- karta graficzna dzięki której będziesz się uczył zamiast grać (brak obsługi OpenGL) ale z DirectX - np w Unreal I działa ok i jest płynnie.3D Mark 2001 ~1500 pkt

+ Dość mocny procek - 1,6Ghz Celron M

+szybki dysk (5400 rpm)ale lepiej się upewnić

Aspire 3614

+wszystko to co powyżej + znośna karta za cenę w granicach rozsądku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Unreal I działa płynnie ? Kurcze wiedziałem że te grafiki są słabe ale że aż tak ?

A w Acerze jest lepsza czy porównywalna ?

FS z białą klawiaturą mi się podoba ale ta karta graficzna mnie zwaliła z nóg.

Chyba muszę sobie odpuścić FSa, chyba pozostaje mi tylko Acer 2413 albo 3614?

Jeśli ktoś mnie upewni w przekonaniu że działa mod na tym celku żeby go podkręcić to go kupię.

Edytowane przez łuk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam podobny problem jak kolega, tak czytam to forum i naszło mnie pytanie, czy w ogóle jest sens kupowania laptopa do 3000zł? Czy nie lepiej dołozyc te 700zł i kupić coś lepszego?

Pozdrawiam.

Ja już jestem przekonany na 99% na Acera 2413 NWLMi 512MB / 40GB (troche mało ale kupię kieszeń na moją 3.5" 80GB)

i do tego koniecznie tego drut moda na celka M370.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci że od wczoraj mam maraton czytania forum i jestem na 36 stronie. :) Teraz już mam teoretyczne pojęcie o laptopach, w szczególności firmy Acer.

I powiem Ci że Acery mają swoje + i -

Ogólnie powiem że za tą kwote to jest najlepszy wybór.

Tego co pokazałeś w skapiec.pl to ma 256MB a ja mówię o wersji z 512MB.

Edytowane przez łuk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci że od wczoraj mam maraton czytania forum i jestem na 36 stronie. :) Teraz już mam teoretyczne pojęcie o laptopach, w szczególności firmy Acer.

I powiem Ci że Acery mają swoje + i -

Ogólnie powiem że za tą kwote to jest najlepszy wybór.

Tego co pokazałeś w skapiec.pl to ma 256MB a ja mówię o wersji z 512MB.

Mam 3613 i chwalę w CS można nawet pograć a w Most Wanted też ale nie myśl że wszystko będzie chodzić na max. Pograsz na minimalnych detalach. Po drut modzie Celek za 1.5 do 2 ghz ma 533 fsb i kopa. Polecam ten sprzęt chciałem kupic hp nx ale jak go zobaczyłem w Media to mi się go odechciało.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 3613 i chwalę w CS można nawet pograć a w Most Wanted też ale nie myśl że wszystko będzie chodzić na max. Pograsz na minimalnych detalach. Po drut modzie Celek za 1.5 do 2 ghz ma 533 fsb i kopa. Polecam ten sprzęt chciałem kupic hp nx ale jak go zobaczyłem w Media to mi się go odechciało.

Pozdro

Nie nastawiam się na granie ale jakby czasem ktoś by mi zaproponował partyjkę w CSa to głupio odmówić :)

Przeczytałem cały dział o laptopach, nawet znalazłem linka do manuala serwisowego ale jakoś nie specjalnie z tych schematów widzę co jak mam rozebrać, nie interesuje mnie rozebranie całego.

Trudno się dostać do procesora ? Czy wymiana na nim pasty spowoduje utratę gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@łuk-a-sz

Jest trochę rozkręcania, a jeśli chodzi o wymianę pasty, to juz zależy od rodzaju gwarancji jaką dają na laptopy. Coś mi się zdaje, że ingerencja w bebechy jest równoważna utracie gwarancji.

@aceraspier

Ten acer to twój pierwszy laptop? Bo mi się wydaje, ze jednak asus był, by lepszym wyborem (zdanie laika) :] http://www.agito.pl/index.php?pid=28164

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@łuk-a-sz

Jest trochę rozkręcania, a jeśli chodzi o wymianę pasty, to juz zależy od rodzaju gwarancji jaką dają na laptopy. Coś mi się zdaje, że ingerencja w bebechy jest równoważna utracie gwarancji.

No a mógłbyś mi przybliżyć jak to mam zrobić ? No w sumie jakby coś padło to bym zdemontował drut-moda. Chyba że masz inne wyjście na podkrecenie ? Bo bez tego o/c to chyba bym go nie kupił :-|

Edytowane przez łuk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci, że ingerencja w bebechy laptopa to małe ryzyko, bo wszystko jest nieźle poupychane, a poza tym to przecież masz pląby w postaci naklejek itp. Jak by Ci coś padło, to nie mam mocnych będzie widać, że grzebałeś.

Czyli bez utraty gwarancji nie dostanę się do procka ?

@aceraspire

Ty jak podkreciłeś swojego Acera 3613 ?

Edytowane przez łuk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie, bo gdy kiedyś rozbierałem na części starego laptopa, to się nie obyło bez kombinacji, odklejania naklejek pod którymi były ukryte śróbki itp. Podobnie jak z tel. komórkowym.

No i teraz raczej się nic nie zmieniło, dobrze by, było dorwać kogoś z forum na gg i zapytać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie, bo gdy kiedyś rozbierałem na części starego laptopa, to się nie obyło bez kombinacji, odklejania naklejek pod którymi były ukryte śróbki itp. Podobnie jak z tel. komórkowym.

No i teraz raczej się nic nie zmieniło, dobrze by, było dorwać kogoś z forum na gg i zapytać....

Pisze ale chyba te PM nie dochodzą do niektórych :? Chciałbym uzyskać też więcej informacji na temat samej rozbiórki laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pm to wiesz co można, spam wysyłać, pisz na gg

A tak nawiasem jak podkręcisz laptopka, to przecież Ci będą wiatraki wyły non, stop. Nie lepiej kupić stacjonarke do grania jak lubisz a taptopa do pracy... Bo moim zdaniem kompromisy się przykro kończą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pm to wiesz co można, spam wysyłać, pisz na gg

A tak nawiasem jak podkręcisz laptopka, to przecież Ci będą wiatraki wyły non, stop. Nie lepiej kupić stacjonarke do grania jak lubisz a taptopa do pracy... Bo moim zdaniem kompromisy się przykro kończą.

Miałem stacjonarke dość dobrą Bartonik @2550MHz 9800Se@Xt Hynixy @520MHz i całe WC, więc jakbym chciał grać to bym go nie sprzedawał.

Edytowane przez łuk-a-sz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, tak chodz, szperam, patrze za lapkami i coraz częściej spoglądam na http://www.allegro.pl/item90801341_prima_i...mbo_xpp_wl.html

Co o nim sądzisz? Wiesz coś o tym lapku? Bo z tego, co widzę to na forum jest o nim nie wiele a ja jakoś nie jestem przekonany do tych wszystkich świecidełek i nowinek z niskiej półki cenowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol, laptop do 3tys, z faktura, na raty, dobry procesor, ram min. 512, matryca panormaiczna, dobra karta graficzna do grania.... tak to tylko w Erze Ci dopasuja :]

lepiej kupic w tym przypadku cos uzywanego, a duzo lepszego niz (shit) Acer!

w cenie 2.5-3tys kupisz niezlego uzywanego lapka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może i też w makro....

2434zł za 2413 NWLMi 512MB ram, Celek 370, 40GB dysk i to wszystko na raty 0% mi taki wystarczy.

Gwarki jeszcze nie podbiłem, mam miesiąc czasu na testy jak będzie działał to dopiero podbije a jak nie to pani mówiła że wymienią w marko na inny. Więc jutro będzie modzik :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi