Varrol Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Jak napisałem w temacie buduję obudowę do subwoofera i szukam stolarza, który bardzo precyzyjnie dociąłby i obrobił płytę MDF (30mm) - zadanie nie polega tylko na pocięciu na kawałki, ale i wywierceniu otworów, oraz obrobieniu brzegów dwóch płyt na półokrągło (tak jak blat kuchenny). Piszę to, jakby ktoś z forumowiczów miał warsztat i takie zdolności, ale generalnie szukam dobrego stolarza - może ktoś ma poleconego, znajomego itp. Tylko nie może to być koleś z jedną piła w garażu, tylko profesjonalny warsztat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 myślę że każdy stolarz potrafi to zrobić bez najmniejszych kłopotów. Nawet wykończy Ci miejsca cięcia... poza tym po co Ci taki pro warsztat... w domu wyżynarką i wiertarką można zrobić całkiem solidną konstrukcję :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Varrol, dobrze przemyslales sprawe? Uwazasz, ze lepiej zrobic niz kupić? Zeby cos zrobic, zeby gralo porządnie, to trzeba miec troche wiedzy, ktorej np ja nie posiadam ;) Kasy tez troche trzeba wylozyc, bo porzadny glosniczek to jakies 100zł, obudowa drugie tyle, jeszcze wzmacniacz jakies 150zl. Razem 350pln. Wychodze z zalozenia, ze gdybym mial kupowac suba, to sklanialbym sie ku Kodzie SW-1000 - za 450-500zł bez zadnego problemu bedziesz taką mial - moze nawet nową! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Ekhem - jeżeli chodzi o ceny, to głośnik 350zł, wzmacniacz 300zł, buda wcale nie tak drogo (za 200zł to już obrobiona). A subwoofer gotowy za 500zł to kicha jakich mało - już wolę mojego z megaworksów. Co do obudowy, to nie ma problemu z projektem - tylko jeszcze nad głośnikiem się waham, ale generalnie można złożyć suba za jakiego musiałbym dać ponad 2k zł. Niestety w domu nie dotnę i nie obrobię tak jakbym chciał - nie ma takiem możliwości... Poza tym MDF strasznie się kurzy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 fipa.... jak kupisz glosnik basowy za 100 zl, to bedzie to jakis szajs + wzmacniacz 150... nawet nie to co oferuja Koda SW-1000, ktora jest kiepskim subem. Jak na wzmacniacz glosnik i bude wydasz kolo 1000 zl, to masz porzadnego suba, ktorego mozna porownac do sklepowego modelu kosztujacego ~2.5k zl. Varrol - upatrzyles juz jakis glosnik ? polecam Ci Ravemaster BSW 154II :> Moge dac Ci kontakt do goscia ktory sprowadza te glosniki z niemiec za okolo 300zl, w Polsce trudno go dostac.... a jest znakomity (google) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Uwazacie, ze ta koda jest słaba? Bylem przekonany, ze to taki juz powiedzmy standard, który zaspokoi wiekszosc.. Sorry Varrol, nie trafilem w Twoj przedzial cenowy. Po tym co napisales nie pozostaje mi nic innego, jak zwrócic honor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 No, wreszcie ktos sie zabiera do roboty :P Pewnie znasz te fora, ale moze ktos z www.diyaudio.pl albo www.audiomiania.info ci pomoze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 No, wreszcie ktos sie zabiera do roboty :P Pewnie znasz te fora, ale moze ktos z www.diyaudio.pl albo www.audiomiania.info ci pomoze :) Taa, siedzę już tam jakiś czas. RS - uratowałeś mój portfel - właśnie ten głośnik mi doradzali - tylko 124 a nie 154 - rety gdzie jak głośnik 40cm upcham :) Jutro będę jeździł po firmach robiących meble - widzę że na tym forum stolarka jest pojęciem mocno abstrakcyjnym :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Varrol - 154 to juz gruba sztuka :) potrzeba mu ~100 litrów budy. 124 to tez swietny przetwornik. Wg mnie minimalny glosnik do suba to 25 cm srednicy i 90dB z 1W. Taki woofer podczas codziennych odsłuchów chodzi sobie nie nadwyrezony, ze sporym zapasem mocy. Podczas gdy ta Koda SW-1000 to budrzetowa konstukcja z która sie nie zaszaleje :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Hmm RS dostałeś mojego PW? W każdym razie podaj mi namiary na gościa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) hehe widac wiekszośc tutaj to sami koneserzy i audiofile :)... ja zbudowałem 5 subwooferów.. 4 z nich sprzedałem i nikt nie narzekał... W domu mam najwiekszy z nich.. zrobiony na chybił trafił metodą prób i błędów, Obudowa powstała z recyclingu szafy, głośnik za 80pln (pare lat temu) wzmacniacz za 40... (trafo kupiłem za 8 pln a nie za 80 :D ) no i gra muzyka... tzn muzka nie .. bo sub raczej nie potrafi nic zagrać... a jedynie przestawiać przedmioty na półkach... Dla niektórym liczy się własna robota niż jakieś wypicowane sprzęty.. Czy tu się wtedy chwalić.. że sie ma kase? Kazdy głupi potrafi... Natomiast gdy wykonasz jakieś urządzenie własnoręcznie.. to wtedy masz powód do dumy... i wtedy w oczach ludzi zyskujesz cos wiecej niż tylko szacunek za ilosć posiadanej gotówki... Edytowane 13 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...