Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam ten dvdrom i problem mój jest taki:

- W NEroInfooTool - pokazuje mi, że czyta DVD-R DVD-RW a niestety nie czyta DVD+R i DVD+RW - i tak jest w rzeczywistości :(

- Moja wersja firmware to 1.04 - 30.05.2003

I teraz: - strona producenta TUTAJ podaje, że są firmware do:

- Model: DVD-E616P1 - 1.04

- Model: DVD-E616P2 - 1.04, 1.07, 1.08

- Model: DVD-E616P3 - 1.05, 1.06, 1.07

1. Nie mam pojęcia, z której podgrupy mam napęd - i czy to ma jakies znaczenie przy aktualizacji?

2. Czy te wyższe modele firmware - pozwolą mi czytać płytki DV+R - czy po prostu ten ASUS ich nie przeczyta ?

3. Miał być też jako: ATA-100 (daltrego kiedyśgo kupiłem) a jest ATA-66 - czy aktualizacja pomoże?

4. Jak przeprowadzić tu bezboleśnie aktualizacje biosu - bo strasznie się boję tej czynności ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, posiadam ten dvdrom i problem mój jest taki:

- W NEroInfooTool - pokazuje mi, że czyta DVD-R DVD-RW a niestety nie czyta DVD+R i DVD+RW - i tak jest w rzeczywistości :(

- Moja wersja firmware to 1.04 - 30.05.2003

I teraz: - strona producenta TUTAJ podaje, że są firmware do:

- Model: DVD-E616P1 - 1.04

- Model: DVD-E616P2 - 1.04, 1.07, 1.08

- Model: DVD-E616P3 - 1.05, 1.06, 1.07

1. Nie mam pojęcia, z której podgrupy mam napęd - i czy to ma jakies znaczenie przy aktualizacji?

2. Czy te wyższe modele firmware - pozwolą mi czytać płytki DV+R - czy po prostu ten ASUS ich nie przeczyta ?

3. Miał być też jako: ATA-100 (daltrego kiedyśgo kupiłem) a jest ATA-66 - czy aktualizacja pomoże?

4. Jak przeprowadzić tu bezboleśnie aktualizacje biosu - bo strasznie się boję tej czynności ??

Popatrz na naklejke na czytniku - tam jest napisany model. jesli po "P" nie ma nic to pewnie jest "P1". I tu jak sam widziesz firmware nic nie zmieni.

Z tego co pamietam te nagrywarki roznily sie czasami dostepu i pamieciami podrecznymi. Ale bywalo ze producenci zmieniali na tyle znacznie elektoronike, ze nie dalo sie wgrac firmware z innej wersji lub naped umieral po takiej operacji.

Wg opisu nawet DVD-E616P1 powinien czytac "+".

Stawiam raczej na niesprawny czytnik (zakladam ze testujesz na dobrze wypalonych plytach).

Edytowane przez spicum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam ten napęd i czytał mi -/+R i -/+RW bez problemu na oryginalnym firmware.

Zobacz sobie tutaj masz firmware 1.04 RPC1

Napęd masz w wersji P1, chyba ten jako jedyny był na bebechach Pioneer'a.

Ja wrzuciłem sobie wersję 1.07 RPC1 dla Pioneer DVD-121, i mam możliwość wyboru trybu Performance/Quiet z poziomu programu SPDWIN.

Flasher'y działają normalnie z poziomu konsoli. Odpalasz, potwierdzasz, czekasz chwilę i już. Z tym że jak wrzucasz firmware mając aktualnie wersję Asus to używasz flasher'a Asus, jak masz już Pioneer i chcesz wrócić do Asus to używasz flasher'a Pioneer tylko podmieniasz nazwę pliku z firmware.

Jeśli chodzi o ATA100, a dokładnie jego brak i zamiast tego ATA66 to mam dokładnie to samo. Nie wiem czy to kwestia różnych wersji napędów P1/P2/P3 czy może np. na rynku amerykańskim w P1 było normalnie ATA100. Pamiętam że jak kiedyś szukałem to chyba były w ogóle inne pudełka pokazane, ale w tej chwili nie pamiętam już. Aktualizacja firmware nic tutaj nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem i równierz mam tak samo - programy pokazują brak obsługi +R/RW, jednak napęd je poprawnie czyta, więc nie wiem o co z tym chodzi. W instrukcji nawet pisze że czyta DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD-Video, DVD+R, DVD+RW.

Fotki z poszczególnych firmware:

Asus 1.04

Dołączona grafika

Asus 1.04 RPC1

Dołączona grafika

Pioneer 1.07 RPC1

Dołączona grafika

Jak widać nie ma żadnych różnic jeśli chodzi o funkcje, poza blokadą regionów oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi