Moses2 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam, posiadam ten dvdrom i problem mój jest taki: - W NEroInfooTool - pokazuje mi, że czyta DVD-R DVD-RW a niestety nie czyta DVD+R i DVD+RW - i tak jest w rzeczywistości :( - Moja wersja firmware to 1.04 - 30.05.2003 I teraz: - strona producenta TUTAJ podaje, że są firmware do: - Model: DVD-E616P1 - 1.04 - Model: DVD-E616P2 - 1.04, 1.07, 1.08 - Model: DVD-E616P3 - 1.05, 1.06, 1.07 1. Nie mam pojęcia, z której podgrupy mam napęd - i czy to ma jakies znaczenie przy aktualizacji? 2. Czy te wyższe modele firmware - pozwolą mi czytać płytki DV+R - czy po prostu ten ASUS ich nie przeczyta ? 3. Miał być też jako: ATA-100 (daltrego kiedyśgo kupiłem) a jest ATA-66 - czy aktualizacja pomoże? 4. Jak przeprowadzić tu bezboleśnie aktualizacje biosu - bo strasznie się boję tej czynności ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Witam, posiadam ten dvdrom i problem mój jest taki: - W NEroInfooTool - pokazuje mi, że czyta DVD-R DVD-RW a niestety nie czyta DVD+R i DVD+RW - i tak jest w rzeczywistości :( - Moja wersja firmware to 1.04 - 30.05.2003 I teraz: - strona producenta TUTAJ podaje, że są firmware do: - Model: DVD-E616P1 - 1.04 - Model: DVD-E616P2 - 1.04, 1.07, 1.08 - Model: DVD-E616P3 - 1.05, 1.06, 1.07 1. Nie mam pojęcia, z której podgrupy mam napęd - i czy to ma jakies znaczenie przy aktualizacji? 2. Czy te wyższe modele firmware - pozwolą mi czytać płytki DV+R - czy po prostu ten ASUS ich nie przeczyta ? 3. Miał być też jako: ATA-100 (daltrego kiedyśgo kupiłem) a jest ATA-66 - czy aktualizacja pomoże? 4. Jak przeprowadzić tu bezboleśnie aktualizacje biosu - bo strasznie się boję tej czynności ?? Popatrz na naklejke na czytniku - tam jest napisany model. jesli po "P" nie ma nic to pewnie jest "P1". I tu jak sam widziesz firmware nic nie zmieni. Z tego co pamietam te nagrywarki roznily sie czasami dostepu i pamieciami podrecznymi. Ale bywalo ze producenci zmieniali na tyle znacznie elektoronike, ze nie dalo sie wgrac firmware z innej wersji lub naped umieral po takiej operacji. Wg opisu nawet DVD-E616P1 powinien czytac "+". Stawiam raczej na niesprawny czytnik (zakladam ze testujesz na dobrze wypalonych plytach). Edytowane 12 Marca 2006 przez spicum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightClubber Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Witam. Mam ten napęd i czytał mi -/+R i -/+RW bez problemu na oryginalnym firmware. Zobacz sobie tutaj masz firmware 1.04 RPC1 Napęd masz w wersji P1, chyba ten jako jedyny był na bebechach Pioneer'a. Ja wrzuciłem sobie wersję 1.07 RPC1 dla Pioneer DVD-121, i mam możliwość wyboru trybu Performance/Quiet z poziomu programu SPDWIN. Flasher'y działają normalnie z poziomu konsoli. Odpalasz, potwierdzasz, czekasz chwilę i już. Z tym że jak wrzucasz firmware mając aktualnie wersję Asus to używasz flasher'a Asus, jak masz już Pioneer i chcesz wrócić do Asus to używasz flasher'a Pioneer tylko podmieniasz nazwę pliku z firmware. Jeśli chodzi o ATA100, a dokładnie jego brak i zamiast tego ATA66 to mam dokładnie to samo. Nie wiem czy to kwestia różnych wersji napędów P1/P2/P3 czy może np. na rynku amerykańskim w P1 było normalnie ATA100. Pamiętam że jak kiedyś szukałem to chyba były w ogóle inne pudełka pokazane, ale w tej chwili nie pamiętam już. Aktualizacja firmware nic tutaj nie zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moses2 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Jest tak - czyta mi i + i - ale NeroInfoTOol - pokazuje mi że DVD+RW nie ma w 'zasobach' - BARDZO DZIWNE :o Pioniera ma - czy tzn że to dobry dvcdrom jest ? hehe Edytowane 15 Marca 2006 przez Moses2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jest tak - czyta mi i + i - ciekawe bo przeciez pokazuje ze nie czyta ani DVD+R ani DVD+RW. Cos tu jest nie tak. Jak bede w domu to wrzuce fotke z mojego egzemplarza dla porownania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NightClubber Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Sprawdziłem i równierz mam tak samo - programy pokazują brak obsługi +R/RW, jednak napęd je poprawnie czyta, więc nie wiem o co z tym chodzi. W instrukcji nawet pisze że czyta DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW, DVD-Video, DVD+R, DVD+RW. Fotki z poszczególnych firmware: Asus 1.04 Asus 1.04 RPC1 Pioneer 1.07 RPC1 Jak widać nie ma żadnych różnic jeśli chodzi o funkcje, poza blokadą regionów oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...