Skocz do zawartości
Ishigaki

Thermalright Si-97 I Fander 92 Do Xp2500@2315mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji zapytaj o wersję si-97 czy si-97a. Ta ostatnia ma mocowania do A64, czyli przy zmianie platformy, masz chłodzenia bez kombinacji z zapinkami.

Pytałem zenfista, ale mają tylko model 97 a nie 97A :[ czy trudne jest ewentualne przerobienie go na 97A?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenfist wystawił nową aukcję. Przeglądając sieć znalazłem to link. Czyli tak jak myślałem większego problemu nie będzie z przerobieniem chłodzenia, wystarczy tylko zapinka z boxowego coolera.

Przede wszystkim dzięki za linka. Czytałem artykuł kilkakrotnie i wydawało mi się, że wystarczy zwykła zapinka od SI-97 tylko w trochę inny sposób umieszczona? Czy coś przeoczyłem?

edit: chyba już wiem: potrzebny będzie jakiś inny cooler od 939, a konkretnie zapinka do niego? czy o to chodziło? jeśli tak, to jednak niestety będzie to się wiązało z kosztami dodatkowymi :[

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie.

Czy ma ktos info czy wyszly jakies zapinki od thermalrighta by mozna bylo umiescic SI-97 na 939? Czy tylko domowymi sposobami mozna do tego dojsc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SI-97 przyjechał, zamontowałem go z fanderem i użyłem arctic5. Efekt - temp. w idle, przy skreconym na minimum wentylatorze - 28-29C, z S2kctl przy np. przegladaniu stronek, nawet 26C (wczesniej bylo, przy glosniejszym wiatraku na ok 2500RPM ok 35C). Po paru godzinach prime, temperatura nie przekroczyla 47C, przy caly czas tak samo krecacym sie wentylatorze. Slowem - udany zakup, dzięki za polecenie tego coolera (nawet biorac pod uwage to, ze asus zaniza pomiary, oznacza to sporą zmianę jakościową).

pozdrawiam

Edytowane przez Ishigaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam wole wiezy Eiffla na proca nie zakladac, a juz szczegolnie na socketA ;)

Potem bac sie kompa dotknac ;p

Si jest maly, lekki, i wydajny, czego chciec wiecej? Tak wiem, nizszej ceny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu link jest porównanie BT i Si-97 i jakoś BT tak rewelacyjnie nie wypada w stosunku do Si-97. Przy wentylatorze 80 mm noiseblocker puszczonym na 1900obr/min tj. ok 50m3/h i BT puszczonym na 1200obr/min 92m3/h temperatury są porównywalne. Gdyby testowano Si-97 z wentylatorem 92mm to 50m3/h mamy przy ok 1400 obr/min np. wentylator Y.S. Tech 92mm Ultra Silent 18 dBA - 49m3/h.

Edytowane przez cho-marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu link jest porównanie BT i Si-97 i jakoś BT tak rewelacyjnie nie wypada w stosunku do Si-97. Przy wentylatorze 80 mm noiseblocker puszczonym na 1900obr/min tj. ok 50m3/h i BT puszczonym na 1200obr/min 92m3/h temperatury są porównywalne. Gdyby testowano Si-97 z wentylatorem 92mm to 50m3/h mamy przy ok 1400 obr/min np. wentylator Y.S. Tech 92mm Ultra Silent 18 dBA - 49m3/h.

test, testem a ja tu o realiach mowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi