Skocz do zawartości
borsuk150

Shutdown Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Krótko i na temat, oto moja konfiguracja proc AMD barton mobile 2600+, grafa Ati radeon 9550@9600+ (gigabyte), płyta głowna Asus A7V880, zailacz Modecom 350 gtf, napędy CD-RW (samsung), DVD-RW(Lite-on),karta TV, Pamięć 512 kingmax (single channel), muzyczna,sieciówka-zintegrowane.

Od poczatku pracy takiej konfiguracji miałem shutdowny przy 61 st C. dla procesora , wtedy pracował jako 2,3 GHz czyli mnożnik 11,5 Fsb 200.(odczyt z PC Probe - soft Asusa z płyty głównej i była wtedy słabsza grafa - karta TV,oraz napęd DVD). Myslałem ze jest to ustawienie w biosie dla bezpieczenstwa, ale jednak nie - poszperałem w biosie, i nic takiego niema, zflashowałem go i dalej nie ma takiej opcji..czytałem fora o tej płycie itd.

Następnie zmieniłem wiatrak w zasilaczu gdyz oryginalny był głosny, wsadziłem cichutkiego master-coolera (z diodami - podaje szczegłowy gdyz w nich tkwi diabeł :-), )ten był o wiele cichszy lecz co za tym idzie wolniejszy, mniejszy przepływ powietrza i shut downy były juz przy 52 st C dla procka,proc pracował jako 2,2 GHz.

Kolejno wyciołem układ sterujący obrotami wiatraka na zasiłce, gdyż myslałem ze odpowiedzialny jest za to czujnik temperatury sterujący napięciem na wiatrak,ze to od niego idzie sygnał który powoduje shutdown'a. Niestety, wiatrak fajnie dmucha, ale shutdowny są przy 54 st C dla procka z którym juz zjechałem do nominalnych ustawien 2 GHz, gdyz juz nie wiem co jest winowajcą. Gdy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>m cos bardziej wymagającego, jakis render, program graficzny (gre) który katuje proca, muszę otwierac obudowe zeby nie było..bzzzz koniec ;-)

Moi drodzy proszę o podpowiedz co moze byc przyczyną ?? dziękuję z góry za odpowiedzi..moze to procek, albo moze to..lub tamto.. proszę konkretnie pisac, jeśli ktoś ma stronkę z układem tego zasilacza poproszę o podanie,moze ktoś miał podobny problem lub spotkał sie z takim zachowaniem, dziwi mnie to, bo zasilacz ma dobre chłodzenie, procek w miare również ( Spire - WhisperRock V podobno miał byc 19 dB a głosny jak cholera - niepolecam) i to chyba wszystko. Zestaw nie jest bardzo prądozerny - standardowa konfiguracja troszkę podkrecona, grafa + zmienione time'ingi pamięci.

pozdrawiam i czekam na sugestję i podpowiedzi.

Borsuk150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, ze po zdjeciu bocznej scianki restartow nie ma wiec problem musi byc po stronie przegrzewajacej sie jakies czesci w kompie. Byc moze chipset na plycie glownej Ci sie grzeje za mocno. Jak jest radiator na nim to dotknij go podczas pracy kompa i zobacz czy nie jest goracy. Nastepnie dotknij tez radiatora na procesorze (programy diagnostyczne czesto podaja zanizone wartosci temperatur). Postaraj sie tez o dobra wymiane powietrza w Twojej budzie (cieple powietrze niech zrobi out).

To by bylo na razie tyle co mam do powiedzenia w tej kwestii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radioator na płycie jest zimny :-) lezy ponizej procka i chłodzi go powietrze z wiatraka...a sam radiator na procku jest ciepły w stresie ale jak napisałem temperatury podawane przez soft są zblizone do Bios'owskich, czyli w dotyku nie parzy B) , aha zapomniałem podac w konfiguracji dysku WD 160 Sata.

pozdrawiam Borsuk150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi