Kardie Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam, mam następujące pytanie: wraz ze znajomym kupiliśmy sobie ostatnio po lapku, oczywiście z wbudowaną kartą Wi-fi 802.11 b/g. I teraz problem wygląda tak - obaj mamy neostradę, więc domyślam się, że w zwykłym wypadku wystarczyłby zakup jakiegoś routera bezprzewodowego z modemem ADSL. Jednakże my dodatkowo chcielibyśmy stworzyć sobie sieć lokalną, by można było bezprzewodowo przesyłać sobie jakieś pliki, od czasu do czasu pograć w Football Managera po sieci ;) itp. I warunek oczywiście jest taki, że każdy korzysta ze swojej neostrady... Pytanie brzmi: czy to w ogóle możliwe, i - co ważniejsze - JAK? :) Znajomy mieszka w domu ok. 200m ode mnie, jest szeroki prześwit, nie ma żadnych drzew, budynków, itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) najprosciej Ad Hoc ale ... 200m, karty ( i antenki ) wbudowane :( Edytowane 15 Marca 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 on i Ty macie neo ? mozna to rozwiazac na dwa sposoby: zestawiajac polaczenie VPN lub u jednego postawic ap i po klopocie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kardie Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Hm, może inaczej - zrobiłem prosty schemat :) : Chciałbym zrobić sieć bezprzewodową między użytkownikami A i B (wystarczy połączenie między laptopami, PC są mało ważne), przy założeniu, że A korzysta ze swojej NEO1, a B ze swojej NEO2. I to mnie właśnie gryzie ;) I teraz tak: a) VPN odpada, bo interesuje mnie bezpośrednie połączenie laptop-laptop po LANie, nie laptop-internet-laptop (chyba że nie skumałem co to jest VPN :) ), b ) AP u jednego z nas to na pewno dobra myśl, ale nie wiem, jak to pogodzić z osobnymi neo i blaszakami stacjonarnymi? c) ktoś jeszcze polecił mi kupno 2 bridge'ów i połączenie dwóch sieci A i B. I znów ten sam dylemat. d) Ad Hoc spełniałoby w zupełności nasze potrzeby, ale te 200 m to chyba faktycznie za dużo jak na możliwości wbudowanych kart Wi-fi... I ogólnie, czy można być jednocześnie podpiętym pod dwie sieci, nie mieszające się ze sobą? Tj. laptop A podpięty do routera A (na własnej neo) + Ad Hoc z laptopem B (na routerze B/neo B )? Ew. gdyby jeszcze ktoś doradził mniej więcej, jaki ten AP, i czy trzeba kupić jakieś anteny, będę dozgonnie wdzięczny :) Edytowane 16 Marca 2006 przez Kardie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...