Morss Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Zaraz po włączeniu komputer zaczyna wyć bo zatrzymuje się wiatrak na procku, dalej gdy system się załaduje wiatrak rusza ponownie i alarm się kończy. Jest to o tyle dziwne, że już za kolejnym razem uruchamia się normalnie. Zaobserwowałem że problem pojawia się gdy właśnie włączam kompa po dłuższej przerwie (powiedzmy 10h), ale może to tylko przypadek. Myślałem na początku że wiatrak padł, ale przy uruchamianiu on startuje, a dopiero po chwili staje. Może zależy to od ustawień w biosie? Dodam że sprzęt nie był podkręcany. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Dla ułatwienia napiszę jaki to komp, może to rozjaśni sytuację. płyta: gigabyte GA-K8NE (rev. 2) + nowy bios procesor: sempron 2600+ BOX karta graf: gigabyte GV-NX66 128DP (GF 6600) zasilacz: Modecom MC-350 ATX 2.0 PFC Liczę na pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Miałem identyczny problem na identycznym konfigu tyle że Sempron 2800+. To wina włączonego 'inteligentnego' sterowania prędkością wiatraczka na procu. Wyłącz w biosie regulację wiatraczka zależnie od temperatury, albo wyłącz alarm gry wiatrak od procka się nie kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morss Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 DeTe---> wielkie dzięki. Jeżeli możesz to powiedz mi gdzie szukać tej opcji regulującej obroty wiatraczka zależnie od temperatury i co przestawić (słaby jestem w temacie biosu). Alarmu wolę nie wyłączać, wchyba lepiej wiedzieć kiedy przestaje się kręcić wiatrak na procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Zakładka PC Health Status, opcja CPU Smart Fan Control ma być Disabled. Jeśli nie widać tej zakładki w biosie to wciśnij na głównym ekranie biosu Ctrl + F1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morss Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 DeTe--> Jeszcze raz, dzięki za pomoc! pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...