Skocz do zawartości
MaxximuS

Gigabyte GA-7VAX - temp, + kłopoty z wyborem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich pierwszy raz :D

Jako ze sie nie znma praktcznie na sprzęcie postanowiłem przyjsc po fachowe rady :)

Chciałbym kupic Gigabyte GA-7VAX , Athlona 2000 XP + jakis coolerek nie za drogi , Markowe 256 DDR 333 (Samsung?) Twardy dysk Barracuda V 80 Gb i jak mozecie doradzic jakąs grafike do 450 zł

Gigabyte GA-7VAX pasuje mie ze względu na funkcje easy tune który umożliwia dostrojenia komputera z poziomu Windows , Oprócz tego jest w BIOS-ie opcja "Top Performance" ustawiająca parametry pamięci na bardziej agresywne, a co za tym idzie - wydajniejsze

Ale ..no jest ale ..słszałem ze plyty te maja marne zabezpieczenie przed przegrzaniem procka (dziala dopiero od 100°C),- czy to prawda i czy szukac innej płyty tylko JAKIEJ ? :cry:

Co wogóle sądzicie o tym co chcialbym kupi ..no i jaki ten cooler i karta?:-)

Bym był bardzo wdzięczny za kazdą pomoc ..gdzy jak juz mówilem jestem zupełnie zielony w tym temacie :-))

p.s zajeb.. forum.. najlepsze jakie znalazlem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc zacznijmy od płyty :D

pare dni temu kupiłem GA-7VAXP płyta jest rewelacja, ma wszystko co mi trzeba. Jak chcesz podkręcać to bierz volcano 7+ ( 150 zł ) w trybie LOW jest cichy i zajebiscie wydajny :D, pamiątki samsunga albo kingstona albo corasaira albo kup takie na jakie cię stać cię stać :D , grafe do 450zł hmmmm brałbym radka 9000pro albo dozbierał do gf4 ti 4200, chociarz ostatnio zdrożały strasznie,albo kup jakiegos gf 3 ti 200 na allgero (dobra wydajność za niskie pieniądze). Pozatym teraz mam ustawiony mnoznik na płycie 10x i fsb 180 płyta stabilna jak skała, musze przyznac że gigabyte robie bardzo przyzwoite płyty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego jest w BIOS-ie opcja "Top Performance" ustawiająca parametry pamięci na bardziej agresywne, a co za tym idzie - wydajniejsze

Opcja taka jest ale nie zawsze coś działa. Mi nie - nawet jak próbowałem ją uruchomić razem z samsungami 512MB...

słyszałem ze plyty te maja marne zabezpieczenie przed przegrzaniem procka (dziala dopiero od 100°C)

To faktycznie jest mały minus - zabezpierczenie działa od 110*C...

Ale ja tą płyte naprawde polecam. Osobiście nie mam z nią problemów.

Wkurza mnie tylo wentylator na płycie - jest troche głośny - ale jeżeli nie będziesz miał WC to to żaden problem.

A co to grafy - bierz R8500LE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich pierwszy raz  :D 

Jako ze sie nie znma praktcznie na sprzęcie postanowiłem przyjsc po fachowe rady  :) 

Chciałbym kupic Gigabyte GA-7VAX , Athlona 2000 XP + jakis coolerek nie za drogi , Markowe 256 DDR 333 (Samsung?) Twardy dysk Barracuda V 80 Gb i jak mozecie doradzic jakąs grafike do 450 zł 

Gigabyte GA-7VAX pasuje mie ze względu na funkcje easy tune który umożliwia dostrojenia komputera z poziomu Windows , Oprócz tego jest w BIOS-ie opcja "Top Performance" ustawiająca parametry pamięci na bardziej agresywne, a co za tym idzie - wydajniejsze

Ale ..no jest ale ..słszałem ze  plyty te maja marne zabezpieczenie przed przegrzaniem procka (dziala dopiero od 100°C),- czy to prawda i czy szukac innej płyty tylko JAKIEJ ? :cry: 

Co wogóle sądzicie o tym co chcialbym kupi ..no i jaki ten cooler i karta?:-)

Bym był bardzo wdzięczny za kazdą pomoc ..gdzy jak juz mówilem jestem zupełnie zielony w tym temacie :-))

p.s zajeb.. forum.. najlepsze jakie znalazlem :-)

opcja top performance ustawia hardcore'owe timingi pamiatek (ktore mozesz ustawic na kazdej plycie "recznie" :lol:) oraz minimalnie podkreca procka np.: 1.66 na 1.7 ghz i dlatego jest taki przyrost wydajnosci. poza tym plytka jest ok slyszalem tylko ze chipsety sie mocno grzeja ale rzadko powoduja jakiekolwiek problemy. Tak czy owak na twoim miejscu zastanowilbym sie nad Epoxem 8RDA na nforce 2 to bylby chyba najlepszy wybor do tego Xp 1700 (0.13 AIUGA) podkrecic na 2000+ i masz extra sprzet za ta sama kase a o ile wydajniejszy. Co do pamiatek to tak jak radzili przedmowcy Corsair albo Samsung

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio zdjąłem radiator z chipsetu na VAXie i już wiem dlaczego to cholerstwo tak się grzeje. Pod radiatorem jakaś guma no i przyleganie tego do chipa jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>iane. Muszę w najbliższym czasie to poprawić ale na razie mi się nie chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Tak czy owak na twoim miejscu zastanowilbym sie nad Epoxem 8RDA na nforce 2 to bylby chyba najlepszy wybor do tego Xp 1700 (0.13 AIUGA) podkrecic na 2000+ i masz extra sprzet za ta sama kase a o ile wydajniejszy. Co do pamiatek to tak jak radzili przedmowcy Corsair albo Samsung

pozdrav

Lagier

Moim zdaniem wspaniały pomysł. Popieram w 100%, ale jeśli będą dwie kości DDR 333Mhz. Inczej wzrost nie będzie widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Top Performance - doskonała opcja...

Co do zabezp. przed spaleniem CPU jest i... działa od 100-110*C i ja tego nie sprawdzałem... A może zadziała wcześniej :?: :wink:

Chłodzenie procka: polecam program CDPIdle Pro - wysoka wydajność - obecnie mam 20*C (miałem 40*C) jeśli wierzyć temu co pokazuje EasyTune4... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA Mam VAXa plyta jest ok :) tylko przy duzych mnoznikach ciezko z fbsem u mnie na 12x jest max 141 ale przy 10 or 10.5 166 bez wniku :D

Beirz Radka 8500le a co do dysku to B V or Wlasnie Caviara 8 mb tak jak mowia poprzednicy ale Git

ja mam maxymalnie 34 stopnie na Swioim colorfull first eye na 1700+ @ 1640 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec postanowione juz ze biore GA-7VAXP , dysk to bedzie Baracuda V 80Gb , radek 8500le ( herculesa :?: ) , pamieci .. Samsunga moze kingstona :) Jako ze nie bede podkręcał procka nasawiam sie na kumpno procka w wersji BOX czy warto?

Mam jeszcze pytanie co to znacze AGOIA, AGOGA czy ty jakies spe. serie procesorów? Czy na to tez mam patrzyc i jakie wybrac ??

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec postanowione juz ze biore GA-7VAXP , dysk to bedzie Baracuda V 80Gb , radek 8500le ( herculesa :?: ) , pamieci .. Samsunga moze kingstona  :) Jako ze nie bede podkręcał procka nasawiam sie na kumpno procka w wersji BOX czy warto?

Mam jeszcze pytanie co to znacze AGOIA, AGOGA  czy ty jakies spe. serie procesorów? Czy na to tez mam patrzyc i jakie wybrac ??

pozdrawiam  :)

To są serie AXP 0.18 mikrona!!

Ty bierz 0.13 seria AIUGA, chyba że znajdziesz na steppingu B0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec postanowione juz ze biore GA-7VAXP , dysk to bedzie Baracuda V 80Gb , radek 8500le ( herculesa :?: ) , pamieci .. Samsunga moze kingstona  :) Jako ze nie bede podkręcał procka nasawiam sie na kumpno procka w wersji BOX czy warto?

Mam jeszcze pytanie co to znacze AGOIA, AGOGA  czy ty jakies spe. serie procesorów? Czy na to tez mam patrzyc i jakie wybrac ??

pozdrawiam  :)

To są serie AXP 0.18 mikrona!!

Ty bierz 0.13 seria AIUGA, chyba że znajdziesz na steppingu B0.

Panowie jeszcze jedno ... jak rozpoznac Athlona xp 2000 0.13 mikrona od 0.18 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...