Skocz do zawartości
wojtek4994

Dev-c++

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trzy pliki - główne źródło, źródło pomocnicze i nagłówek. W zasadzie pierwszy raz składam program z kilkoma plikami. Dodatkowo kod pisałem na podstawie kursu, który opisuje wszystko pod kątem MS Visual C++. Kompilacja przebiega bez problemów, natomiast przy linkowaniu występuje błąd "undefined reference to ..." i tu są nazwy funkcji zawartych w źródle pomocniczym. W nagłówku zawarłem ich prototypy i dołączyłem ten nagłówek do obu źródeł. Sprawdziłem składnię i raczej wszystko jest OK, szukałem trochę w pomocy, ale jest dość uboga :/. Używam Dev-C++ 4.9.9.2. Wygląda na to, że błąd jest niewielki, ale ja jestem po prostu początkujący i nie bardzo wiem w czym tkwi błąd (na pewno tak jak diabeł - w szczegółach :D). Proszę o pomoc, z góry THX i PZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to dałeś zbyt mało informacji żeby ci pomóc. Możliwe ze pomyliłeś typy projektów, albo niedolinkowałeś jakiejś biblioteki, którą wykorzystujesz w programie (linkujesz w opcjach projektu). Polecam ci kurs, który jest naprawdę dobrze napisany i przy okazji autor posługuje się devem. www.darkcult.republika.pl . A jeżeli chodzi o winapi to na www.winapi.org opłaca się wejść i poczytać arty :wink: .

Edytowane przez Sar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi