zgf1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Witam Od jakiegos czasu przy starcie komputera slyszalem takie stukanie w dysku podczas wykrywania napedow, przejolem sie tym troszke, ale nie wyczuwalem zmian w pracy dysku, wiec zostawilem problem (byl tu opis na forum) Wczoraj postanowilem sprawdzic jak co kilka dni SMART i okazalo sie, ze Spin Up Time wzrosl bardzo znacznie, zawsze bylo okolo 5600, natomiast obecnie waartosc ta jest okolo 16000. Nie wyczuwam zmian w pracy dysku jezeli chodzi o wydajnosc. Screen: http://img378.imageshack.us/my.php?image=u...ed0202785kn.jpg W testach SpeedFan tam gdzie podaje sprawnosc jest chyba 97% i 98%. Czy dysk powinienem oddac na gwarancje? Chodzi narazie dobrze, slyszalem, ze Samsung daje naprawiane dyski, a nie nowe, nie chcialbym dostac jakiegos glosnego dysku na silniku JVC, mam na Nidec i jestem bardzo zadowolony... Co robic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Witam Od jakiegos czasu przy starcie komputera slyszalem takie stukanie w dysku podczas wykrywania napedow, przejolem sie tym troszke, ale nie wyczuwalem zmian w pracy dysku, wiec zostawilem problem (byl tu opis na forum) Wczoraj postanowilem sprawdzic jak co kilka dni SMART i okazalo sie, ze Spin Up Time wzrosl bardzo znacznie, zawsze bylo okolo 5600, natomiast obecnie waartosc ta jest okolo 16000. Nie wyczuwam zmian w pracy dysku jezeli chodzi o wydajnosc. Screen: http://img378.imageshack.us/my.php?image=u...ed0202785kn.jpg W testach SpeedFan tam gdzie podaje sprawnosc jest chyba 97% i 98%. Czy dysk powinienem oddac na gwarancje? Chodzi narazie dobrze, slyszalem, ze Samsung daje naprawiane dyski, a nie nowe, nie chcialbym dostac jakiegos glosnego dysku na silniku JVC, mam na Nidec i jestem bardzo zadowolony... Co robic? wydaj się ze program źle odczytał wartość "Spin Up Time" ale dal pewności pobierz program diagnostyczny ze trony producenta i zrób test jeżeli za kończy się bez błędu to wszystko jest w porządku pobierz program Everest i za jego pomocą odczytaj wartości SMART Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Kilka programow tak samo odczytuje, plyta(bios) brata pisze failed. Jeszcze sprawdze programem producenta ale to jutro rano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...