Skocz do zawartości
zgf1

Czy Ten Samsung Pada ? S.m.a.r.t ->failed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegos czasu przy starcie komputera slyszalem takie stukanie w dysku podczas wykrywania napedow, przejolem sie tym troszke, ale nie wyczuwalem zmian w pracy dysku, wiec zostawilem problem (byl tu opis na forum)

Wczoraj postanowilem sprawdzic jak co kilka dni SMART i okazalo sie, ze Spin Up Time wzrosl bardzo znacznie, zawsze bylo okolo 5600, natomiast obecnie waartosc ta jest okolo 16000.

Nie wyczuwam zmian w pracy dysku jezeli chodzi o wydajnosc.

Screen:

http://img378.imageshack.us/my.php?image=u...ed0202785kn.jpg

W testach SpeedFan tam gdzie podaje sprawnosc jest chyba 97% i 98%.

Czy dysk powinienem oddac na gwarancje?

Chodzi narazie dobrze, slyszalem, ze Samsung daje naprawiane dyski, a nie nowe, nie chcialbym dostac jakiegos glosnego dysku na silniku JVC, mam na Nidec i jestem bardzo zadowolony...

Co robic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od jakiegos czasu przy starcie komputera slyszalem takie stukanie w dysku podczas wykrywania napedow, przejolem sie tym troszke, ale nie wyczuwalem zmian w pracy dysku, wiec zostawilem problem (byl tu opis na forum)

Wczoraj postanowilem sprawdzic jak co kilka dni SMART i okazalo sie, ze Spin Up Time wzrosl bardzo znacznie, zawsze bylo okolo 5600, natomiast obecnie waartosc ta jest okolo 16000.

Nie wyczuwam zmian w pracy dysku jezeli chodzi o wydajnosc.

Screen:

http://img378.imageshack.us/my.php?image=u...ed0202785kn.jpg

W testach SpeedFan tam gdzie podaje sprawnosc jest chyba 97% i 98%.

Czy dysk powinienem oddac na gwarancje?

Chodzi narazie dobrze, slyszalem, ze Samsung daje naprawiane dyski, a nie nowe, nie chcialbym dostac jakiegos glosnego dysku na silniku JVC, mam na Nidec i jestem bardzo zadowolony...

Co robic?

wydaj się ze program źle odczytał wartość "Spin Up Time" ale dal pewności pobierz program diagnostyczny ze trony producenta i zrób test jeżeli za kończy się bez błędu to wszystko jest w porządku

pobierz program Everest i za jego pomocą odczytaj wartości SMART

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi