n305 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Nie bijcie jak zadam glupie pytanie (ale podobno nie ma takich ;d). Dlaczego mi wszystko chodzi na ata 33 ? mam segate 15gb starawy, nagryware lg 48x24x48 i nowiutkie dvd sony (kufa ani nie pisze jaki spid ;]) laczylem dvd i nagryware do mobo tasmami co mialem w zestawie z plyta (80 pinowe), dysk 40 pinowa. Wiec podejrzewam, ze dlatego na dysku mam ata 33, ale dlaczego na reszcie tysh? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 nagrywarka jest na max ata33, dvd pewnie tez (niektore pracuja na ata66, ale tylko czesc, sony raczej nie. Dysk poszedl by pewnie szybciej, ale podpiales 40zylowa tasma i nie ma ch...a w tym ukladzie. zamien tasmy i sprawdz jak bedzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 nagrywarka i dvd jest na ata33 i nic tego nie zmieni dysk musisz podpiac tasma 80 zyl a ta 40 podlaczyc napedy optyczne ewentualnie bedziesz jeszcze musial gdzies w biosie ustawic tryb pracy dla dysku na ata 66 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n305 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 hm zara sprubuje :) w biosie to ja mam do ustawiania pio, a ata to ja moge tylko auto, albo disabled :) Te tasmy to ja mam troche dupiato, bo mam jedna podwojna 80, i 2 pojedyncze 40 :> ale ok ide podlaczac dysk z nagrywara 80 pinowa i dvd na 40 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 i dalej dysk bedzie na ata 33 bo nagrywarka jest 33 i dysk bedzie musial tez pracowac w tym systemie. jedynym wyjsciem jest podlaczenie HDD osobno na jednej tasmie a dvd i cdrw osobno :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 daj sobie dzisiaj luz z cdrw, albo dvd. podlacz hdd na 80zylowej, a jutro kup tasme, jakiej Ci brakuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n305 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 eh takie buty? :> dobrze, bo jeszcze nie polaczylem (qmple na gg zatrzymali) wiec sobie jutro kupie druga taka tasiemke i bedzie gites. THX za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 chcecie powiedziec ze jesli mam dysk i dvd na jednej tasmie (80zylowej) do dysk mi dziala w ATA 33 ? Na pewno ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 chcecie powiedziec ze jesli mam dysk i dvd na jednej tasmie (80zylowej) do dysk mi dziala w ATA 33 ? Na pewno ?ja pewny nie jestem. sprawdz. wydaje mi sie, ze w tym konfigu dysk powinien byc z dvd, a nagrywarka oddielnie. gdzies byl temat o tym, ale nie mam sily juz szukac tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 jak to sprawdzic ? nigdy nie sprawdzalem... no wlasnie bo jade tak przez ponad rok, a jakbym dal DVD i CDRW na jednej tasmie to chyba problemy z kopiowanie w locie by byly, nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 jak masz plyte na via, to nie mam pojecia, moze w sandrze bedzie gdzies. a jak intel, to intel application accelerator. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 chcecie powiedziec ze jesli mam dysk i dvd na jednej tasmie (80zylowej) do dysk mi dziala w ATA 33 ? Na pewno ? nie jak masz hdd np.ata 100 podłaczony jako master a dvd ata 33 podłaczone jako slave ale 80zyłowym kablem to hdd jest ata100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 jak to sprawdzic ? nigdy nie sprawdzalem... no wlasnie bo jade tak przez ponad rok, a jakbym dal DVD i CDRW na jednej tasmie to chyba problemy z kopiowanie w locie by byly, nie ? wbrew temu co sie pisze i mówi-o takich potencjalnych problemach to czy ja zgrywam w locie z cdka podpietego z hdd na jedej tasmie czy z dvd podpietego razem z cdrw to zadnych problemów nie zauwazyłem(zresztą nie tylko ja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 huh, na szczescie, mam tak jak mowiwsz: dysk jako master a dvd jako slave... jak jutro dostane wd800jb to sprawdze jaka jest roznica wydajnosci gdy jest sam na tasmie i z dvd na moim juz nie chce mi sie sprawdzac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 chcecie powiedziec ze jesli mam dysk i dvd na jednej tasmie (80zylowej) do dysk mi dziala w ATA 33 ? Na pewno ? nie jak masz hdd np.ata 100 podłaczony jako master a dvd ata 33 podłaczone jako slave ale 80zyłowym kablem to hdd jest ata100 z tego co mi wiadomo to jesli masz na jednej tasmie 2 napedy to obydwa beda pracowaly w trybie tego wolniejszego i nie ma tu znaczenia czy HDD ustawiny jest jako master Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 na pewno nie jesli kabel ma 80żył ja mam podpiety hdd ata 100 na jednej tasmie z cdromem ata 33 i dysk pracuje ata100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 na pewno nie jesli kabel ma 80żył ja mam podpiety hdd ata 100 na jednej tasmie z cdromem ata 33 i dysk pracuje ata100 a sprawdzales w jakims normalnym benchamrku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 widze w systemie-kontrolery ide widze w ide filter dla via i w benchmarkach dla hdd np. hdtach,pcmark itp-nie sadze bym miał takie wyniki jakby dysk chodził na ata33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 widze w systemie-kontrolery ide widze w ide filter dla via i w benchmarkach dla hdd np. hdtach,pcmark itp-nie sadze bym miał takie wyniki jakby dysk chodził na ata33 imaczej a sprawdziles czy ten twoj cd cz cus jakie ma ata ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 mój teac ma ata 33 a testy robiłem zarówno z podpietym cdromem i bez niego-wyniki identyczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 na mojej starej plycie (BE6 II) bylo tak jak napisalem wczesniej :| moze zostalo to jakos rozwiazane w nowszych plytach jak twoja ale odkad pamietam to zawsze bylo tak ze nie powinno sie laczyc HDD z napedem optycznym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 widocznie tak juz nie jest a poza tym po cos są te 80zyłowe kable Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 wiekszosc z zyl stanowi ekrany dla tych wykozystywanych do przesylania informacji. Dzieki temu mozna przesylac je szybciej i z duzo mniejsza iloscia bledow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...