fazi86 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Witam, Mam problem z dyskiem sasiada, dzisiaj zaczal mu sie dziwnie zachowywac. Mianowicie przy odpalaniu windowsa zauwazylem ze dysk wydaje co jakis czas dzwiek jakby sie zatrzymywal i znowu rozpedzal. Jak podlaczylem dysk w swoim kompie to takowych objawow nie zauwazylem, ale odczyty smarta sa troche niepokojace. Oto link: Programik diagnostyczny seagate'a nie wykryl zadnych problemow, i nie wiem czy mam sie tymi objawami przejmowac. Dysk jest na gwarancji do pazdziernika tego roku ale nie wiem czy przyjma skoro SeaTools nic nie wykryl. Mam sie nie przejmowac tymi objawami, czy uderzac na gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 (edytowane) hehe mialem dokladnie to samo http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186704. Wina najprawdopodobniej lezy po stronie zasilacza. Jeszcze nie jestem 100% pewien ale na 96% moge powiedziec ze zasilacz. Zmienilem zasilacz, a dysk wyslalem na gwarancji bo po pewnym czasie umarł (nie wykryli zadnych uszkodzen), a drugi dysk ktory tak samo swirowal na starym zasilaczu, teraz sie uspokoil i jest git. Moim zdaniem zasilacz Edytowane 24 Marca 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 No coz nie jest to zbyt pocieszajace :/ Fakt faktem ze zasilacz w tamtym kompie nie jest zbyt ciekawy i linia 12V w stresie idzie nawet na 12,7V (mierzone miernikiem). Proc i grafa ciagna z 5V. Dysk sie poki co uspokoil, i sie zastanawiam nad tym jaka zasilke tam wcisnac. Musi byc jak najtansza i ciagnac Athlona XP 2400+, Radka 9600, 512ram, hdd, 2xcd. Do fortrona jakos nie mam przekonania bo mialem kiedys 300W i nie chcial uciagnac athlona 2200+ z radkiem 9500 :/ Sa jakies inne niz fortron warte uwagi zasilacze w przedziale powiedzmy do 100zl z mocna linia 5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Wiesz no moze miales jakiegos zonka fortrona. Wszyscy ktorych znam co mieli fortrona sa bardzo zadowoleni. Ja nie mialem, nie wiem. Ja mam neoteca maximusa 440, ale to jeden z drozszych. Hmm no nie wiem, poszukaj zasilek na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 No coz nie jest to zbyt pocieszajace :/ Fakt faktem ze zasilacz w tamtym kompie nie jest zbyt ciekawy i linia 12V w stresie idzie nawet na 12,7V (mierzone miernikiem). Proc i grafa ciagna z 5V. Dysk sie poki co uspokoil, i sie zastanawiam nad tym jaka zasilke tam wcisnac. Musi byc jak najtansza i ciagnac Athlona XP 2400+, Radka 9600, 512ram, hdd, 2xcd. Do fortrona jakos nie mam przekonania bo mialem kiedys 300W i nie chcial uciagnac athlona 2200+ z radkiem 9500 :/ Sa jakies inne niz fortron warte uwagi zasilacze w przedziale powiedzmy do 100zl z mocna linia 5V?powód twoich problemów może być bardzo prozaiczny, wyrobiona wtyczka zasilania sprawdź czy wtyczka zasilania sama nie wypada, czy piny tak dysku jak wtyczki nie są wypalone jeżeli chodzi o sam zasilacz to istotnie 12.7V dla linij +12V to wartość przekraczająca normę ATX 2.0, i należy poważnie zastanowić sie nad wymianą np: Modecom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazi86 Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Wtyczka zasilania dobrze sie trzyma (nawet nie miala sie jak wyrobic, bo ten dysk praktycznie nie byl wyciagany). Wypalen tez zadnych nie zauwazylem. Co do tego Modecoma mam pewne obawy bo obciazalnosc 3,3V i 5V jest max 120W, a w tym kompie jest wykorzystywana glownie linia 5V, a podwojna 12V wogole sie nie przyda. Co do tego ze moglem miec walnietego fortrona, to nie moge tego wykluczyc. W kazdym razie na abicie gdzie proc byl zasilany z 12v to ten fortron dzialal bardzo dobrze, a w kompie gdzie proc ciagnal z 5 niestety wymiekal :( Z tego co patrze to moze byc ciezko znalezc w tej cenie cos inngo niz fortron.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...